Situație tensionată în estul Ucrainei: Doi militari ucraineni, uciși, iar unul dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, închis

Situația devine tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei: doi militari ucraineni au fost uciși sâmbătă în urma confruntărilor cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas. Inclusiv jurnaliștii s-au aflat sub tiruri. Echipele de monitorizare ale OSCE au înregistrat sute de încălcări ale armistiţiului, în ultimele zile, iar o încercare de mediere a eșuat, pentru că delegația rusă nu s-a prezentat la discuții, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Separatiştii pro-ruşi au deschis focul asupra a peste 20 de aşezări, conform Ministerului ucrainean al Apărării. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk. În același timp, autoritățile germane și franceze le transmit cetățenilor lor să părăsească de urgență Ucraina, iar două mari companii aeriene își suspendă zborurile către Kiev.

Ucraina a suspendat operațiunile la unul dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, în regiunea controlată de rebelii pro-ruși, ca urmare a bombardamentelor repetate, a anunțat armata ucraineana, citată de Reuters.

Bombardamentele dincolo de linia care separă forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși au crescut semnificativ în număr și intensitate de săptămâna trecută.

Guvernul de la Kiev spune că este vorba de provocări din partea Rusiei și separatiștilor. Liderii occidentali au avertizat, de asemenea, că Putin ar putea încerca înscenarea unui atac în Donbas pentru a-l folosi ca pretext pentru o invazie a Ucrainei.

Rebelii pro-ruși au atacat de trei ori punctul de trecere Șastia, folosind mortier și lansatoare de grenade anti-tanc, în condițiile în care încălcările armistițiului de către separatiști au crescut de la 66 la 136, vineri.

„Având în vedere escaladarea situației și faptul că nu se poate garanta siguranța populației civile care folosește punctul de trecere, folosirea lui va fi suspendată”, au anunțat autoritățile militare ucrainene, duminică.

Uniunea Europeană condamnă folosirea armamentului greu și bombardarea zonelor civile din estul Ucraina. UE a îndemnat Rusia să dezescaladeze prin retragerea forțelor militare de la granițele sale cu Ucraina și a accentuat că „încălcările armistițiului” pe linia de contact din estul Ucrainei au crescut semnificativ în ultimele zile.

„UE condamnă folosirea armamentului greu și bombardarea la întâmplare a zonelor civile, o încălcare clară a Acordurilor de la Minsk și legii internaționale umanitare”, se arată într-un comunicat al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, sâmbătă.

Diplomația europeană a lăudat și „reținerea” de care a dat dovadă Ucraina în fața provocărilor și eforturilor de destabilizare ale Rusiei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „înscenările” din regiunile separatiste, despre care spune că ar putea fi folosite de Rusia ca „pretext pentru o posibilă escaladare militară”.

Monitorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au raportat sâmbătă o creştere a bombardamentelor în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters. Este vorba despre peste 1.400 de explozii.

Misiunea specială de monitorizare a OSCE, care este desfăşurată în zona de conflict, a anunţat că a înregistrat în Doneţk un total de 553 explozii, iar alte 860 au fost raportate în regiunea învecinată Lugansk. Aceste cifre corespund situaţiei care se înregistrase până vineri la ora 16:30 GMT, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă seara.

Misiunea de monitorizare a confirmat o victimă civilă într-o zonă din regiunea Doneţk, controlată de guvern.

Numărul de încălcări ale încetării focului a fost vineri este de peste 1.500, comparativ cu 870 cu o zi înainte.

Potrivit unei hărţi OSCE care detaliază incidentele, zona cea mai afectată se află în partea de nord-vest a regiunii Lugansk, la aproximativ 20 de kilometri sud-est de oraşul Severodoneţk, controlat de forţele de la Kiev.

Doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi, în ultimele 24 de ore în confruntările din estul Ucrainei. Conform celui mai nou bilanţ, anunţat de autorităţile ucrainene, alţi patru soldați sunt spitalizaţi în urma confruntărilor cu insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk. Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor înregistrat în Donbas în ultimele 30 de zile, scrie Mediafax.

Inclusiv mai mulți jurnaliști internaționali, veniți în regiunile separatiste din estul Ucrainei pentru a relata situația de acolo, au ajuns sub tiruri de artilerie, în după-amiaza zilei de sâmbătă, în regiunea Novoluganskoe, la nord de orașul Horlivka, controlat de rebeli.


Pub