Încă un procuror anticorupţie s-a abţinut să examineze pretinsa neglijenţă în serviciu a lui Stoianoglo pe dosarul profesorilor turci

Procurorul anticorupţie, Vasile Plevan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze acțiunile Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, s-a abţinut de la examinarea cauzei. CSP a transmis cererea de abţinere conducerii Procuraturii Anticorupţie pentru a lua o decizie, acesta fiind al doilea procuror care refuză să examineze acest capăt de acuzare. 

Foto: UNIMEDIA

Plevan a menționat în cererea sa un conflict de interese, explicând că soţia sa este grefiera unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău, care examinează dosarul expulzării profesorilor turci ce-l vizează ca inculpat pe fostul director SIS, Vasile Botnari.

Plevan nu este primul procuror care refuză să examineze acest capăt de acuzare. Inițial cazul a fost repartizat procurorului Andrei Balan. Capătul de acuzare a apărut după o sesizare depusă la CSP de fosta deputată Inga Grigoriu. Balan a refuzat să examineze cauza.

3 ani de la acțiunile de reținere și expulzare ilegală a 7 profesori turci s-au împlinit în luna septembrie a acestui an. Profesorii turci au fost expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018 și ulterior condamnați în Turcia între șapte și 12 ani de închisoare. Cauzele lor se află în procedură de apel în instanțele turcești.

Toată operațiunea de expulzare a celor 7 profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari. Este una din concluziile anchetei din acest caz prezentate în 2019 de către șeful Comisiei Securitate Naționale a Parlamentului, Chiril Moțpan.

Cei șapte profesori turci expulzați la data de 6 septembrie de SIS în colaborare cu omologii lor turci au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

Unul dintre cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018, a fost condamnat, la șapte ani și jumătate de închisoare.


Pub