(doc) Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor privind majorarea tarifului la gaz retroactiv, declarând-o inadmisibilă

Curtea Constituțională a respins, ca fiind inadmisibilă, sesizarea depusă de deputații PSRM prin care au solicitat interpretarea normelor constituționale privind deciziile autorităților publice cu privire la aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gazele naturale.

Foto: UNIMEDIA

„Actele administrative care nu se supun controlului de constituționalitate de tipul celor din exemplul autorilor sesizării pot fi contestate în contencios administrativ în instanțele judecătorești. În cadrul controlului judecătoresc, autorii sesizării pot beneficia de o interpretare a caracterului conform sau neconform al unor acte administrative pretins retroactive cu dreptul de proprietate”, precizează Curtea Constituţională.

Deputații PSRM au depus pe 2 februarie 2022 o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat interpretarea prin prisma normelor constituționale deciziile autorităților publice cu privire la aplicarea retroactivă a taxelor și tarifelor majorate, ceea ce constituie o încălcare a drepturilor de proprietate ale consumatorilor.

Deputații au menționat că, potrivit Constituției, stabilirea și aplicarea retroactivă a taxelor și impozitelor de către autoritățile publice este o încălcare a drepturilor de proprietate.

Astfel, aprobarea la 28 ianuarie de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a tarifelor la gazele naturale începând cu 1 ianuarie, adică în mod retroactiv, este o încălcare a Constituției.

Socialiștii au atras atenția asupra faptului că aprobarea retroactivă a tarifelor denaturează calculele reale ale consumatorilor și duce la creșterea costurilor cu 37% pentru fiecare metru cub consumat. În același timp, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 41 la sută din populația Moldovei trăiește „sub limita regională a sărăciei”.

În aceeași zi, deputații PSRM, alături de consilierii municipali și un grup de cetățeni, au depus o cerere prealabilă la Comisia pentru Situații Excepționale și ANRE prin care au contestat deciziile acestora de aplicare retroactivă a tarifelor majorate la gaz natural, energia electrică, apă caldă și agent termic.

Hotărârea CSE a fost atacată „dublu” la Curtea de Apel Chișinău. Cereri în acest sens au fost depuse de edilul capitalei, Ion Ceban, și avocatul Ion Dron.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”. Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.


Pub