Aliona Mandatii cere explicații după ce PAS a făcut scandal din „aplicarea unei decizii de judecată”: De ce acești magistrați mai stau în funcții și priviți drept oameni buni?

Consiliera Platformei DA, Aliona Mandatii, cere explicații, după ce PAS a făcut scandal din „aplicarea unei decizii de judecată” privind înstrăinarea terenului de 1,3 ha din fața „UNIC”. „De ce judecătorii care au emis astfel de decizii astăzi mai sunt în funcție și sunt priviți deja drept oameni buni?”, a declarat consiliera.

Foto: locals.md

„Stimați locuitori ai municipiului Chișinău! În continuare voi specifica și elucida anumite aspecte care țin să clarifice iminența executării deciziei judecătorești definitive și irevocabile din iulie 2020, ce se referă la speța "terenul aferent al UNIC-ului".

Astfel, în luna iunie, 2020 de la tribuna CMC, am sesizat opinia publică, Procuratura R. Moldova, cât și Primăria municipiului Chișinău cu privire la faptul că dosarul privatizării terenului aferent UNIC a ajuns pe rol la CSJ și riscăm să pierdem cauza în ultima instanță, pe motiv că proprietarul are deja câștig de cauză la Curtea de Apel.

Atenționez aici că unul dintre motivele pierderii cauzei în instanță a fost și LIPSA juristului Primăriei la ședința de examinare .

Drept urmare, am cerut Primarului General, Ivan Ceban implicare și luare de atitudine în acest caz, dar acțiuni majore si in special o adresare către PG nu au fost întreprinse, deși speța ține anume de responsabilitatea direcției din primărie.

Astfel, urmare a inacțiunilor primăriei Chisinau, la data de 31.07.2020, CSJ a dat câștig de cauză agentului economic și a emis decizia definită și irevocabilă de “transmitere în proprietate privată cu semnarea contractului de vanzare-cumpărare a terenului aferent cu nr. cadastral 0100206.002 și de a încheia contract de locațiune a terenului cu nr. cadastral 0100206.006 situat în municipiul Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 8.”

La Cadastru terenul cu numărul invocat are suprafața de 1,2863 ha. Noțiunea de teren aferent ne duce la Legea 1308/1997, art.4(9) ”privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului”, cât și a Regulamentului cu privire la vânzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente, conform cărora a și fost calculat prețul care este unul foarte mic.

Anume acest preț calculat conform Legislației în vigoare la momentul Hotărârii CSJ ne-a indignat și pe noi, fracțiunea Platformei DA din CMC. Drept urmare, de fiecare dată când venea Executivul Primăriei la ședința comisiei funciare din CMC, la insistența executorului judecătoresc cu proiectul de decizie, noi îl trimiteam la reexaminare solicitând și alte acte adiționale.

Remarc aici că toate procesele verbale ale comisiei de profil sunt în Primărie și oricine le poate solicita spre verificare, mai ales organele de resort sau actualii deputații din majoritatea parlamentară.

În final, la una dintre ședințele comisiei, la care deja nu am mai avut și alte argumente pentru a trimite la reexaminare proiectul de decizie, noi am propus ca în document să fie introduse următoarele aspecte:

Se instituie servitute de înălțime asupra sectorului din lotul nr.1, specificat în planul anexă, potrivit căruia, cumpărătorul nu va avea dreptul de a construi de-asupra terenului (solului) mai mult decât înălțimea specificată.

Prețul de vânzare să fie reglementat conform prevederilor legislației în vigoare.

Nevotarea executării unei decizii judecătorești dă dreptul agentului economic de a ataca R. Moldova la CtEDO în urma căreia va obține câștig de cauză cu încasări suplimentare a prejudiciilor morale și financiare de milioane de lei.

De asemenea, este important faptul că la ședința din februarie 2022 a comisiei funciare, noi, consilierii Platformei DA, am cerut și am examinat și alte dosare cu decizii de judecata irevocabile la care Primăria nu vine cu decizii de soluționare, dar, de pe urma cărora, din bugetul municipiului, se plătesc milioane de lei ca despăgubiri.

În concluzie: Juridic, noi, Platforma DA am acționat corect. Politic, poate am greșit.

Întrebarea fundamentală către cetățenii municipiului Chișinău este: dvs cum vreți să fie soluționate miile de problemele invocate zilnic la Primărie - juridic sau politic?!

În același timp întrebăm actuala guvernare - de ce judecătorii care au emis astfel de decizii astăzi mai sunt în funcție și sunt priviți deja drept oameni buni?!

Solicităm repetat de la actualii deputați din majoritatea parlamentară, în cazul când dețin bănuieli rezonabile de corupție incriminate nouă, să facă o sesizare la Procuratura R. Moldova, Centrul Național Anticorupție, Serviciul Informații și Securitate. Totodată, le recomandăm să ridice toate procesele verbale ale comisiei funciare din CMC cu privire la acest subiect”,a menționat Aliona Mandatii.

Primăria Chișinău și cabinetul primarului consideră că adoptarea deciziei CMC din 17 februarie, de privatizare a terenului aferent SA Magazinul Universal Central Unic, „a generat un risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal”. Aceasta fiind luată „fără o claritate vis-a-vis de cele expuse”, precizează instituția.

Un teren de 1,3 hectare din fața magazinului universal „UNIC” a fost vândut cu 2 691 792 de lei SA Magazinul Universal „UNIC”. O astfel de decizie a fost luată în cadrul ședinței CMC, cu votul consilierilor PSRM și cei de la Platforma DA. La rândul său, consilierii PAS s-au arătat nemulțumiți și au declarat că vor contesta în instanță hotărârea.

Decizia a fost criticată de Plîngău. Acesta a declarat că va solicita convocare urgentă a Consiliului Național Politic pentru a pune în discuție „retragerea sprijinului politic a consilierilor municipali din partea Platformei DA, responsabili de domeniul funciar”.

„Cred că s-a grăbit Dinu puțin, știți câte greșeli am făcut și eu de-a lungul timpului?”, a comentat președintele fondator al Patlformei DA, Andrei Năstase.

Năstase a declarat că prin votul de ieri a consilierilor Platformei DA a fost exectuată hotărârea CSJ din 31 iulie 2020, care este una irevocabilă și neexecutarea căreia ar putea duce la condamnarea RM de către CtEDO. „Bugetul municipal nu a avut nimic de pierdut”, a precizat Năstase.


Pub