Peste 200 de moldoveni, victime ale traficului de ființe: Un nou episod din dosarul care a continuat cu 11 percheziții, încheiate cu rețineri

Procurorii din cadrul Procuraturii Generale și cei de la Centrul pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane al INI al IGP au efectuat 11 percheziții, în dosarul care vizează infracțiuni de organizare a migrației ilegale, trafic de ființe umane, confecționare, deținere, vânzare și folosire a documentelor oficiale false. Acțiunile au avut loc în Chișinău și Orhei, la domiciliile și în automobilele suspecților, în vederea documentării activității grupului infracțional, desfășurată în perioada 2017-2022.

Foto: UNIMEDIA
Procuratura Generală anunță că în urma perchezițiilor, au fost ridicate acte de identitate, bani, o cutie cu cartușe pentru arma de model „Kalașnikov”, deținută ilegal și alte obiecte.

Pe acest episod al dosarului, cinci persoane sunt bănuite de organizarea migrației ilegale, falsificare de acte, inclusiv cărți de identitate și pașapoarte pretinse a fi eliberate de autoritățile din România și Cehia, certificate de vaccinare Covid-19, dintre care două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Cercetările în cauza penală se efectuează în cadrul unei echipe comune de investigații, formate la nivelul Eurojust, între Secția combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale, DIICOT România și Tribunalul Judiciar Lyon, Franța, în care mai multe persoane sunt învinuite pentru infracțiuni de trafic de ființe umane, comise în privința a peste 200 cetățeni ai Republicii Moldova în diverse orașe franceze cum ar fi Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris și altele.

Investigațiile continuă, în vederea cercetării tuturor circumstanțelor acestor fapte infracționale.

Pe parcursul cercetării penale, figuranții beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum se de prezumția de nevinovăție.


Pub