Primăria Chișinău, îngrijorată de decizia CMC privind vânzarea cu scandal a unui teren din centrul capitalei: A generat un risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal

Primăria Chișinău și cabinetul primarului consideră că adoptarea deciziei CMC din 17 februarie, de privatizare a terenului aferent SA Magazinul Universal Central Unic, „a generat un risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal”. Aceasta fiind luată „fără o claritate vis-a-vis de cele expuse”, precizează instituția.

Foto: Colaj

„Specialiștii explică:

În speță, instanța de judecată a hotărât, cităm: de a obliga Consiliul mun. Chișinău de a transmite, ca rezultat al privatizării, în proprietatea SA Magazinul Universal Central Unic, cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare a terenului cu nr. cadastral 0100206002, situat în mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 8.

De asemenea, conform constatărilor instanței de judecată, cităm: Or, potrivit materialelor dosarului, acesta face parte din domeniul privat al municipiului Chișinău. Astfel, potrivit deciziei Consiliului un. Chișinău nr. 4/15 din 13 mai 2014 despre delimitarea terenurilor proprietate municipală din sectorul Centru, terenul respectiv face parte din domeniul privat (f.d. 61-63).

Se reține că, la moment, conform Registrului bunurilor imobile, suprafața terenului cu nr. cadastral 0100206002, este de 1,384 ha, iar temeiul de înscriere a dreptului de proprietate asupra terenului este indicată Legea nr. 981 din 11.05.2000, data înscrierii fiind 08.12.1999, dar nu decizia CMC de delimitare, nr. 4/15 din 13.05.2014.

Atragem atenția, conform deciziei Consiliului mun. Chișinău nr. 4/15 din 13 mai 2014 despre delimitarea terenurilor proprietate municipală din sectorul Centru, terenul cu nr. cadastral 0100206002, (poziția 1909) are suprafața de 1,0461 ha.

Iar, potrivit pct. 2 și 2.1 al deciziei menționate, Direcția funciară a Direcției generale arhitectură, urbanism şi relații funciare, în comun cu Institutul de geodezie, prospecțiuni tehnice şi cadastru „Ingeocad” Î.S.: Va asigura înregistrarea terenurilor în registrul cadastral al deținătorilor de teren şi în registrul bunurilor imobile.

La moment, având în vedere blocajul instituțional creat de ASP și APP privind înregistrarea terenurilor municipale în Registrul bunurilor imobile, în temeiul deciziilor de delimitare a terenurilor din mun. Chișinău, terenul cu nr. cadastral 0100206002, nu a fost înregistrat în Registrul bunurilor imobile, cu suprafața de 1,0461 ha în temeiul deciziei CMC din 13.05.2014.

Având în vedere cele expuse, se constată că, în cadrul executării documentului executoriu din 26.06.2017, nu era clar ce suprafață urmează a fi transmisă SA Magazinul Universal Central Unic, ca rezultat al privatizării.

De asemenea, conform art. 4 (9) din Legea nr. 1308/1997 „Privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului”, modificat prin Legea nr. 220/2021 (în vigoare din 31.12.2021), „vânzarea-cumpărarea terenurilor supuse privatizării, inclusiv a terenurilor aferente bunurilor private, precum și a celor aferente construcțiilor nefinalizate, se efectuează la un preț egal cu cel puțin valoarea de piață a terenului determinată de un evaluator în conformitate cu Legea nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, dar nu mai mic decât prețul normativ calculat în conformitate cu prezenta lege”.

În context, reiterăm și faptul că, doar Consiliul Municipal Chişinău decide discreţionar în privinţa actelor juridice de administrare sau de dispoziţie privind bunurile domeniului privat al municipiului”, a explicat poziția Primăriei purtătoarea de cuvânt a instituției.

Un teren de 1,3 hectare din fața magazinului universal „UNIC” a fost vândut cu 2 691 792 de lei SA Magazinul Universal „UNIC”. O astfel de decizie a fost luată în cadrul ședinței CMC, cu votul consilierilor PSRM și cei de la Platforma DA. La rândul său, consilierii PAS s-au arătat nemulțumiți și au declarat că vor contesta în instanță hotărârea.

Decizia a fost criticată de Plîngău. Acesta a declarat că va solicita convocare urgentă a Consiliului Național Politic pentru a pune în discuție „retragerea sprijinului politic a consilierilor municipali din partea Platformei DA, responsabili de domeniul funciar”.

„Cred că s-a grăbit Dinu puțin, știți câte greșeli am făcut și eu de-a lungul timpului?”, a comentat președintele fondator al Patlformei DA, Andrei Năstase.

Năstase a declarat că prin votul de ieri a consilierilor Platformei DA a fost exectuată hotărârea CSJ din 31 iulie 2020, care este una irevocabilă și neexecutarea căreia ar putea duce la condamnarea RM de către CtEDO. „Bugetul municipal nu a avut nimic de pierdut”, a precizat Năstase.


Pub