Superalimente. Afinele – bobițele bogate în antioxidanți, minerale și vitamine

În timp ce pentru știință cuvântul „superaliment” nu înseamnă nimic extraordinar, în marketing este folosit pe larg, pentru că sporește vânzările, asemeni unei baghete magice. 

În ultimul timp, ne interesează tot mai mult ce mâncăm și începem să înțelegem cât de strânsă este legătura între sănătate și alimentația corectă. Astfel, acordăm o atenție mai mare alimentelor super nutritive.

Tot în ultimii ani, privirile oamenilor de știință, dar și a consumatorilor, s-au îndreptat spre pomușoarele delicat parfumate, rotunde, bobmate, cu pieliță subțire de un indigo închis – afinele. Acestea sunt incluse în lista superalimentelor, iar oamenii de știință și nutriționiștii susțin în unanimitate că de această dată nu este vorba de PR. Dar haideți să vedem de unde a pornit acest interes și de ce afinele sunt atât de bune. 

Istoria

Există 33 de soiuri de afine. Acești arbuști adoră să crească în apropierea râurilor și mlaștinilor, iar vântul rece să le maseze frunzele. Din cele mai vechi timpuri afinele erau folosite pentru vopsirea țesăturilor, iar frunzele – pentru a tăbăci pielea. Timp de mulți ani, afinele erau considerate niște fructe de pădure obișnuite, sălbatice – ceva bun și pentru dulceață, gemuri, siropuri sau ceaiuri. Unii le strângeau ca să le vândă la piață, dar nimeni nu se grăbea să dea un pumn de bani pentru aceste pomușoare, care aveau un gust mai fad comparativ cu celelalte fructe de pădure. 

Același lucru se întâmpla și la o distanță de peste 8000 km de Moldova, unde John Sauve se ocupa de administrarea Asociației Wild Blueberry din America de Nord (WBANA). Membrii asociației creșteau afine și le vindeau la un preț mic. „Încercam să vindem afine pentru că au un gust bun în interiorul brioșelor și ne-am descurcat bine cu asta. Nici nu ne gândeam să includem aceste fructe într-un context de sănătate”, spunea el. Deși venitul nu era atât de mare, reușeau să acopere cheltuielile. 

Însă lucrurile s-au schimbat în decembrie 1996, când John a primit un fax cu un articol al revistei AgResearch intitulat „Plant Pigments Paint a Rainbow of Antioxidants” (trad. eng.: Pigmenții din plante pictează un curcubeu de antioxidanți). Nu prea înțelegea ce înseamnă „antioxidanți”. Atunci a discutat cu experții care au lucrat la acel studiu și cu James Joseph, care ulterior a publicat cartea The Color Code: A Revolutionary Eating Plan for Optimum Health (trad. eng.: Codul de culori: un plan revoluționar de alimentație pentru o sănătate optimă). Era clar că este vorba de un produs minunat care trebuie prezentat și vândut altfel. Și de aceea, și-au concentrat eforturile și o mare parte din resurse pentru promovarea beneficiilor afinelor. Nu mai erau doar niște pomușoare frumoase și gustoase, dar și un superaliment care ajută la prevenirea tumorilor maligne, precum și a bolilor organelor de vedere, ale sistemului cardiovascular și endocrin.

În 1997, partenerii de publicitate ai lui John Sauve din Japonia i-au făcut legătură cu un oftalmolog local care oferea afine pudră pacienților săi. Acest parteneriat l-a ajutat să confere credibilitate marketingului, fiind însoțit de un studiu mai amplu despre afine, realizat de specialista în nutriție Wilhelmina Kalt. Astfel, informația despre afine s-a plimbat prin întreaga Japonie, afinele fiind promovate, lăudate atât de presă, cât și de medici. Iar în trei ani, exportul de afine din SUA în Japonia au crescut de aproape zece ori. Treptat, afinele au început să câștige popularitate în lumea întreagă. 

Afinele au devenit pomușoarele care ne ademeneau privirile când decorau cele mai delicioase deserturi și tot ele ne făceau cu ochiul de pe cutiile cu medicamentele care îmbunătățesc vederea și starea de bine. 

Proprietățile afinelor

Cea mai hrănitoare parte a afinelor este pielea lor. În ea sunt concentrate majoritatea vitaminelor și mineralelor. De aceea, nutriționiștii ne recomandă să le consumăm în smoothie-uri, dar și în stare proaspătă, în loc de sucuri, când pielița este îndepărtată. 

 Afinele sunt bogate în vitaminele C, K, E, conțin fier, zinc, magneziu, potasiu și fosfor. Studiile efectuate de-a lungul anilor au arătat că afinele scad tensiunea arterială după opt săptămâni de consum zilnic. De asemenea, acestea pot preveni bolile de inimă, îmbunătăți sănătatea creierului și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Conținutul de calorii al afinelor este de 35 kcal la 100 de grame de produs, iar cel mai bun moment pentru a mânca afine este dimineața. În această perioadă, organismul are mare nevoie de glicogen, care este responsabil pentru nivelul optim de glucoză necesar funcționării creierului.

Afinele scad tensiunea arterială, reduc riscul de infarct miocardic cu 35-40 la sută.

Studiile arată că aceste pomușoare îmbunătățesc funcția cognitivă. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și flavonoide, afinele ajută la vindecarea celulelor cerebrale deteriorate. Desigur, afinele singure nu vor fi suficiente în lupta împotriva Parkinsonului sau a bolii Alzheimer, dar aceste fructe de pădure sănătoase pot reduce simptomele acestor afecțiuni.

În cazul diabetului de tip 2 afinele sunt necesare pentru a atenua cursul bolii. Funcția principală a afinelor este scăderea nivelului de glucoză și eliminarea colesterolului rău din organism. 

Potrivit unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții (molecule care pot ajuta la reducerea cantității de radicali liberi dăunători din organism) din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Astfel, are loc creșterea capacității de învățare și memorare.

Un studiu realizat pe o durată de 6 săptămâni arată că persoanele obeze care beau zilnic câte 2 smoothie-uri cu un conținut ridicat de afine au un risc mai mic de a dezvolta rezistență la insulină și, implicit, de a dezvolta diabet. Totodată, consumul de afine după o masă bogată în carbohidrați blochează anumite enzime digestive, iar asta duce la creșterea rapidă a glicemiei.

Toate aceste proprietăți sunt cunoscute acum datorită multor cercetări, de care nu au avut parte alte fructe. Iar aceste studii au fost făcute pentru că exista interes comercial pentru popularizarea afinelor. 

Și pentru că afinele sunt fructe de pădure scumpe, pe care nu ni le putem permite mereu, acestea pot fi înlocuite cu zmeura, coacăza neagră sau cu strugurii, care, la fel, au o serie de proprietăți benefice asupra organismului.

În pofida acestor proprietăți uimitoare, nu trebuie să uităm că superalimentele nu reușesc să ne ofere toate vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul nostru. De aceea, este bine să avem o alimentație echilibrată și variată, cu cât mai multe fructe și legume proaspete de diferite culori!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.