Rectorul Emil Ceban este noul președinte ales al consiliului rectorilor din Republica Moldova

IMG_1629

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a fost ales în data de 28 ianuarie, în funcția de președinte al Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, pentru următorii patru ani. Douăzeci dintre cei 24 de membri prezenți la prima ședință din acest an a asociației obștești au votat unanim în susținerea candidaturii rectorului Ceban.

Noul administrator al Consiliului Rectorilor din Republica Moldova a declarat că este onorat de obținerea votului de încredere din partea omologilor săi, împreună cu care intenționează să conjuge eforturile pentru consolidarea și modernizarea învățământului superior, postuniversitar și de formare profesională continuă, și racordarea la standardele europene, prin eficientizarea cooperării la nivel național și internațional, sporirea calității procesului educațional și a excelenței în cercetare, internaționalizarea și diversificarea oportunităților de dezvoltare profesională și personală pentru studenți ș.a.

Comunitatea USMF „Nicolae Testemiţanu” îi adresează sincere felicitări și îi dorește multă sănătate, tenacitate și curaj, succese și realizări notabile în această activitate responsabilă!Emil Ceban s-a născut la 6 septembrie 1966 în satul Lipnic, raionul Ocnița. În perioada anilor 1973-1981 studiază la Școala Medie din satul natal, după care își continuă studiile la Colegiul Național de Medicină și Farmacie din Chișinău, specialitatea felcer sanitar (1981-1985). Între anii 1987-1993 studiază la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Medicină Generală, ulterior efectuează internatura (1993-1994) și studii de doctorat la specialitatea Urologie (1994-1998). Între anii 2008-2012 își continuă studiile la Universitatea de Studii Europene din Moldova – licențiat în drept și efectuează masteratul – studii economice, cercetare și profesional la specialitatea Management la Academia de Administrare Publică (2014-2017).

Debutează în cariera profesională în calitate de medic urolog ordinator la Spitalul Clinic Republican (1993-1994) și la Spitalul Municipal din orașul Bălți (1994). De-a lungul anilor, activează la USMF „Nicolae Testemițanu” în calitate de: președinte al Comitetului sindical al studenților (1993-2000); asistent la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală (1995-2006); șef al Secției de doctorat, masterat și postdoctorat (2003-2010); președinte al Comitetului sindical al colaboratorilor (2005-2010); conferențiar universitar la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală (2006-2014); prorector pentru educație și probleme sociale (2010-2015); profesor universitar la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală (2015-prezent); prorector pentru activitate clinică (2015-2019); șef de catedră, Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală (iulie-octombrie 2019); rector al USMF „Nicolae Testemițanu” (2019-prezent).

Totodată, exercită funcția de președinte al: Societății Urologilor din Republica Moldova, Comisiei de specialitate în domeniul urologiei și hemodializei (2014-2016), Comisiei de atestare a medicilor urologi, nefrologi și andrologi (2016-prezent) ale Ministerului Sănătății.

În anul 2003 i se conferă titlul de doctor în științe medicale, iar în 2014 – cel de doctor habilitat în științe medicale. Este autorul a: cinci lucrări didactice, inclusiv a unui manual și a unui compendiu, trei monografii, 195 de articole științifice, două brevete de invenție, patru certificate de inovații, unui protocol clinic și coautor la cinci manuale.

Pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătăţii, contribuție la formarea medicilor specialişti de înaltă calificare şi activitate metodico-ştiinţifică intensă, profesorului Emil Ceban i-a fost conferit Ordinul „Gloria Muncii” (în 2015). De asemenea, este deținătorul a numeroase premii, distincții și mențiuni obținute la diverse saloane internaționale de cercetare, invenții și transfer tehnologic.

În anul 2021 a devenit Laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei în domeniul medicinei „Constantin Țîbîrnă” și a fost decorat cu Ordinul „Insigna Ștefan cel Mare și Sfânt” de gr. I, din partea Asociației Obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt. Recent a fost apreciat cu titlul onorific de doctor honoris causa al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, România.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente