(doc) A fost publicat ordinul ministerului: care vor fi noile prețuri pentru călătoriile raionale și interraionale

protest microbuze (6)
Foto: diez.md

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat ordinul privind noile tarife pentru transportul rutier raional și interraional. Conform documentului, vor exista două tipuri de tarife, în funcție de categoria transportului: confort I sau confort II. Prețul va fi cu 0,10 lei mai per kilometru mai scump față de prețul curent.

Prin urmare, pentru transportul interraional:
# pentru categoria de confort II prețul va fi de 0,70 lei per kilometru (de pasager);
# pentru categoria de confort I prețul va fi de 0,80 lei per kilometru (de pasager).

Pentru serviciile regulate în traficul raional:
# pentru categoria de confort II prețul va fi de 0,80 lei per kilometru (de pasager);
# pentru categoria de confort I prețul va fi de 0,90 lei per kilometru (de pasager).

De asemenea, documentul mai prevede că, în baza deciziei consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale de nivelul întâi, operatorii de transport pot aplica tarife de până la 1 leu per kilometru pentru un pasager la serviciile regulate în trafic interraional, iar la serviciile regulate în trafic raional, până la 1,10 lei per kilometru.

E de menționat că microbuzele vor putea aplica tarife pentru clasa „confort I” doar după ce vor obține un certificat de clasificare corespunzător.

Noile prețuri vor intra în vigoare din 1 martie 2022. Puteți consulta ordinul aprobat de minister mai jos.

3 Ordin Stabilirea Tarifelor by Elena Baranov on Scribd

Echipa #diez a calculat cât ar putea costa prețul pentru o călătorie în mai multe orașe din țară (pentru categoria confort II), puteți vedea rezultatele AICI!


Amintim că, în ultimele luni, transportatorii auto au organizat mai multe proteste și și-au sistat activitatea pentru câteva zile. Aceștia au solicitat în rânduri repetate majorarea tarifului pentru călătorii. Pe 16 februarie, s-a ajuns la un numitor comun privind majorarea prețului, iar anunțul a fost făcut de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

În anul 2019, de asemenea, în urma mai multor proteste, fusese luată o decizie similară de a mări prețurile pentru călătoriile interurbane cu 25-45 %. Atunci, mijloacele de transport urmau să treacă o analiză a categoriei de transport și să fie clasate în una dintre următoarele categorii: de bază sau confort. Pentru acea perioadă, se stabilise prețul de 0,60 lei per kilometru pentru categoria de bază și prețul de 0,70 lei per kilometru pentru categoria confort. Totuși, majoritatea unităților de transport au rămas la categoria de bază.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente