(doc) Care este diferența dintre clasele „confort I” și „confort II” ale transportului de pasageri din Moldova

protest microbuze (1)

Începând cu 1 martie 2022, prețul pentru călătoriile raionale și interraionale se scumpește cu 0,10 lei per kilometru. Însă nu toate unitățile de transport vor avea același preț pentru un bilet. Acesta va varia în funcție de clasa de confort.

Conform unui ordin emis de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, diferența claselor de confort se face prin prisma câtorva criterii.

Criteriile pentru un autovehicul de clasa confort II:
# vechimea transportului de peste 20 de ani (după 21 de locuri) și de peste 15 ani (până la 21 de locuri);
# are iluminare interioară;
# nu are scaune moi (tapițate), dispozitive parasolare, aparat de aer condiționat în salon sau sistem de ventilare forțată și încălzire în salon.

Criteriile pentru un autovehicul de clasa confort I:
# vechimea transportului până la 20 de ani (după 21 de locuri) și până la 15 ani (până la 21 de locuri);
# dispune de iluminare interioară, scaune moi (tapițate), dispozitive parasolare, aparat de aer condiționat în salon sau sistem de ventilare forțată și încălzire în salon.

Diferența de preț dintre aceste două clase este de 0,10 lei per kilometru. Mai multe detalii puteți vedea AICI!

E de menționat că microbuzele vor putea aplica tarife pentru clasa „confort I” doar după ce vor obține un certificat de clasificare corespunzător.

În anul 2019, a fost emis un clasificator asemănător. Diferențele dintre cel de atunci și acel de acum constau în faptul că a fost exclusă obligativitatea de respectare a unui anumit spațiu între scaune, obligativitatea de respectare înălțimii minime a spătarului și obligativitatea prezenței cotierelor.


Amintim că, în ultimele luni, transportatorii auto au organizat mai multe proteste și și-au sistat activitatea pentru câteva zile. Aceștia au solicitat în rânduri repetate majorarea tarifului pentru călătorii. Pe 16 februarie, s-a ajuns la un numitor comun privind majorarea prețului, iar anunțul a fost făcut de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

În anul 2019, de asemenea, în urma mai multor proteste, fusese luată o decizie similară de a mări prețurile pentru călătoriile interurbane cu 25-45 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente