Noi detalii despre perchezițiile efectuate la Bălți. Bugetul de stat a fost prejudiciat cu 2 milioane de lei

PCCOCS
Foto: Facebook/PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, a publicat astăzi noi detalii despre perchezițiile efectuate în data de 16 februarie 2022 în municipiul Bălți, cu referire la implicarea unui angajat al Serviciului Vamal în importarea ilegală a mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform unui comunicat de presă, dosarul penal nu vizează niciun agent economic sau nicio persoană cu funcție de răspundere din cadrul vreunei companii. Urmărirea penală a fost pornită pe baza suspectării unei folosiri intenționate a situației de serviciu de către funcționarul vamal în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unei persoane terțe.

Serviciul Vamal menționează că perchezițiile au avut loc în sediul unei companii importatoare de zahăr, iar scopul efectuării acestora a fost în acumularea probelor concludente și utile în vederea stabilirii gradului de vinovăție a funcționarilor vamali în comiterea infracțiunii.

„Brokerul vamal care a depus declarațiile vamale în numele agentului economic a solicitat scutirea de taxe vamale la importul definitiv de zahăr alb în baza Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și o țară care nu este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, precum și aplicarea tratamentului tarifar favorabil în baza contingentului tarifar cod ALZH”, specifică cei de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

De asemenea, funcționarul vamal vizat în dosar a validat importul în lipsa a două documente dintre cele trei menționate, prin urmare a admis importul în țară a mărfurilor cu încălcarea prevederilor legale, astfel fiind adus prejudiciu la bugetul de stat de peste 2 milioane de lei.

Reamintim că, în data de 16 februarie 2022, au fost executate mandate de percheziție în municipiul Bălți, cu referire la implicarea unui angajat al Serviciului Vamal în importarea ilegal a mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova. Prejudiciile aduse bugetului de stat au fost estimate în sumă de aproximativ două milioane de lei.

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente