Cenușă, după criticile MAEIE pe declarațiile viceministrului rus, la Tiraspol: Este nevoie de o strategie pe marginea conflictului transnistrean nu doar în timpul vizitelor oficialilor

Analistul politic Dionis Cenușă a venit cu un comentariu după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a arătat nemulțumit de declarațiile viceministrul rus Rudenco făcute la Tiraspol. „Chișinăul nu poate doar să reacționeze la ceea ce fac diplomații ruși în raport cu regiunea transnistreană”, a declarat Cenușă, menționând despre importanța stabilirii unei strategii de comunicare pe marginea conflictului transnistrean.

Foto: UNIMEDIA

„Am văzut cu toții reacția negativă a Ministerului de Externe de la Chișinău în legătură cu declarațiile diplomatului rus referitor la funcționarea așa-numitul consulat rus de la Tiraspol. Evident, partea moldavă trebuia să critice modul indirect în care Moscova oferă Tiraspolului atribuțiile unui stat recunoscut.

Problema este că situația nu este deloc inedită, ci se repetă cu regularitate. În acest sens, Chișinăul nu poate doar să reacționeze la ceea ce fac diplomații ruși în raport cu regiunea transnistreană”, susține Cenușa.

Analistul politic vine cu unele sugestii.

Cel puțin trei lucruri pot fi îmbunătățite, schimbate din scoarță sau create de la zero.

„Este nevoie de o strategie de comunicare pe marginea conflictului transnistrean, elaborată și implementată în coordonare de către Ministerul de Externe și Biroul de Reintegrare, nu doar în timpul vizitelor oficialilor ruși în regiunea transnistreană, ci pe o bază permanentă.

Ministerul împreună cu Biroul, și cu consultarea societății civile și a mediului de afaceri, trebuie să stabilească o listă de subiecte tabu (“linii roșii”), care trebuie comunicate părții ruse înainte de deplasările la Tiraspol. Acele subiecte pot fi comunicate publicului din Moldova pe toată durata aflării diplomaților și oficialilor pe teritoriul Moldovei (Chișinău, Găgăuzia, Tiraspol). Comunicarea Chișinăului trebuie să devină pro-activă.

Este nevoie urgent de o strategie de securitate națională ancorată într-o strategie de politică externă, care să reflecte dosarul transnistrean. Aparent, acest subiect nu este încă pe masa autorităților. Avem un plan de acțiuni pe politică externă, elaborat de oficiul președintelui în 2021, care necesită o actualizare considerabilă”, spune acesta.

Pe lângă politici specifice legate de reintegrare, pe care le implică reglementarea transnistreană, autoritățile urmează să integreze atent, dar și eficient dosarul transnistrean, în instrumente specifice comune (noi) de comunicare ale Ministerului de Externe și Biroului de Reintegrare. Totodată, elaborarea documentelor strategice de securitate și de politică externă nu poate fi tărăgănată la nesfârșit, iar documentele existente (utilizate de oficiul Președintelui) au nevoie de actualizare. Sunt sarcini care pot fi realizate fără dificultate, în paralel cu pregătirea viitoarelor documente naționale pentru implementare Acordului și Agendei de Asociere cu UE. Urmează să vedem cât de mult președinta Sandu va vorbi despre reglementarea transnistreană și relația cu Rusia în acest sens în contextul Conferinței de Securitate de la München”, a declarat Dionis Cenușa.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a calificat drept „regretabile” declarațiile făcute la Tiraspol de către viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Andrei Rudenco. „Tonalitatea și accentele mesajelor publice ale diplomatului rus trezesc o profundă dezamăgire”, arată nota emisă de MAEIE.

„Noi vom face tot posibilul în timpul apropiat pentru a eficientiza activitatea așa-numitului consulat, ca rândurile să se micșoreze și deficiențele cauzate de pandemie să fie soluționate. Curând aici vor veni mai mulți angajați tehnici care vor ajuta să fie realizat volumul de lucru adunat”, a declarat Rudenco, întebat de activitatea așa-numitului punct consular de la Tiraspol.

Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenco a efectuat o vizită la Chișinău la nivel de secretari de stat, la data de 16 ianuarie


Pub