De ce Moldova.org merită 2% din impozitele tale

Știai că ne poți susține enorm doar introducând 13 cifre în declarația ta pe venit? Cam așa funcționează legea celor 2%. Și, pentru că știm că îți place ceea ce facem la Moldova.org, te îndemnăm să contribui și tu cu 2% din impozitul tău pe venit pentru ca noi să continuăm la fel de entuziasmați să scriem istorii care contează. 

Deja de mai bine de doi ani am ales să facem jurnalism altfel, să evităm sprintul știrilor la minut. Am făcut această schimbare pentru că vrem să intrăm în profunzimea lucrurilor, să le întoarcem pe toate părțile și să le explicăm simplu și clar, pentru că vrem să descoperim cât mai mulți oameni minunați care fac țara asta să se miște din loc și pentru că vrem să aducem nițică speranță în comunitatea noastră. 

Pentru a atinge aceste scopuri, în 2021 am scris 985 de articole în care am explicat fenomene și evenimente, am venit cu soluții pentru problemele din țară și am spus poveștile oamenilor care ne inspiră: 

  • i-am cunoscut pe oamenii Nistrului și i-am arătat în cele 8 reportaje video din cadrul proiectului;  
  • am povestit istoriile de viață deseori invizibile ale oamenilor care se află printre noi 
  • am pregătit 50 de newslettere despre activitățile celor care încearcă să ne conducă țara pe banii noștri; 
  • am creat documentarul „Tata”, în care 12 bărbați ne-au primit în casele și familiile lor; 
  • am vizitat casele de cultură din țară și am aflat ce se întâmplă acolo; 
  • am scris 22 de articole de educație sexuală pentru adulți; 
  • am decis să vorbim mai mult despre starea apelor din țară în cadrul rubricii „12 km cubi de apă”; 
  • în parteneriat cu proiectul moldo-elvețian MENSANA, am lansat rubrica „Dragă M.”, un spațiu sigur pentru toți care au nevoie de sfaturile unui specialist în sănătate mintală; 
  • ne-am aventurat și pe tărâmul podcasturilor și am „adoptat” podcastul „Transplant” cu 7 episoade despre migrație, identitate, pierdere și regăsire. 

Acestea sunt doar o parte din tot ce am făcut noi în 2021. Pentru munca noastră am fost răsplătiți și cu premii: Tatiana Beghiu a luat premiu pentru jurnalism în domeniul antreprenoriatului social și premiu pentru fotografie în cadrul concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni activi și comunități active”, la același concurs Georgeta Carasiucenco fiind premiată cu primul loc pentru articolul „Satul din Moldova care și-a convins locuitorii să plătească pentru gunoi”. O mândrie a întregii echipe a fost și desemnarea Moldova.org drept „Evoluția anului” în cadrul Galei „Jurnaliștii anului” 2021.  

Un alt capitol important din istoria recentă a Moldova.org a fost lansarea contului pe Patreon, iar acum numărul patronilor care ne susțin este de 144 de persoane, cărora le suntem foarte recunoscători. Susținerea voastră ne face să vrem mai mult și să fim mai ambițioși în planurile noastre pentru 2022. Iar pentru asta avem nevoie de ajutorul tău și de susținerea în valoare de 2% din impozitul tău pe venit. Anul trecut asta a însemnat 3.247 lei, de două ori mai mult decât anul precedent. Acești bani, pe lângă alte donații și surse suplimentare, au fost folosiți pentru deplasările noastre în teren, pentru înnoirea echipamentului tehnic atât de necesar, dar și pentru salariile micii noastre echipe, pe care tare ne dorim s-o extindem.  

Dacă toată lauda de mai sus te-a convins că merităm, ne poți susține făcând următorii pași: atunci când completezi declarație pe venit în câmpul M2 trebuie să introduci codul fiscal al Moldova.org: 1012620001537, reprezentată de Asociația Obștească Sud Est Media. 

De asemenea, dacă vrei să faci parte din familia patronilor Moldova.org, poți contribui cu o donație lunară fie de 2$, 5$, 10$, 50$, 100$ și mai mult. 

Îți mulțumim că ne ești alături, că ne apreciezi munca și ne susții, iar noi vom face tot posibilul să devenim și mai buni în ceea ce facem! 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.