Cașcavalul „gratis” al separatiștilor de la Cuciurgan! Guvernul de la Chișinău prins în capcana energiei ieftine

16 Feb. 2022, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Feb. 2022, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 16 februarie, ANRE urma să discute majorarea prețului la energia electrică pentru consumatori, dar ședința a fost amânată. Agenția motivează prin faptul că specialiștii din cadrul instituției verifică unele date suplimentare. Iar miercurea viitoare vor discuta majorarea tarifului la energia electrică.

În context, mold-street, care citează surse guvernamentale, scrie că ședința ANRE a fost contramandată, după ce Centrală Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) a venit cu o ofertă către autoritățile de la Chișinău, potrivit căreia întreprinderea se angajează să livreze energie electrică R. Moldova încă un an de zile, până în martie 2023, la prețul actual de 5,35 cenți americani pentru un kWh.

Întreprinderea să angajează să livreze 3,5 miliarde kWh, care asigură circa 80% din necesarul de energie electrică a R. Moldova. Mold-street mai scrie că licitația pentru achiziția energiei electrice ar urma să fie sistată.

Anterior, în emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara se află în negocieri cu Centrala de la Cuciurgan pentru amânarea cu câteva luni a majorării prețului de achiziție a anergiei electrice livrate Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, directorul Centralei de la Cuciurgan, Valentin Trubceanin declara că prețul energiei electrice livrate malului drept va crește, însă nu a spus cu cât. El a arătat că Republica Moldova achită un preț de câteva ori mai mic față de țările din regiune.

În prezent, costul energiei electrice livrate este de 53,5 USD/MWh. Actualul contract de livrare a energiei electrice expiră pe 31 martie. În 2021, centrala a livrat 5 miliarde kWh. Producția de curent a crescut cu 6%. Acest lucru se datorează majorării volumelor de export și creșterii consumului de energie electrică pe piața internă.

Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

De-a lungul timpului, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Energia electrică livrată de Premier Energy urma să se scumpească cu cu 43%, la 2,16 lei/kWh, potrivit proiectului de hotărâre publicat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

Directorul ANRE, Veaceslav Untilă a declarat că tarifele pentru consumatorii casnici vor fi majorate în două etape. Următoarea etapă de majorare a tarifului la energia electrică ar urma să aibă loc după 1 aprilie, când va fi semnat noul contract de furnizare a energiei electrice și va fi cunoscut noul preț de achiziție și valoarea abaterilor negative ale companiilor de distribuție a energiei electrice.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2021. La acea vreme, tarifele la energia electrică pentru consumatorii au fost reduse cu 10,1%, la 1,51 lei/kWh.

Autoritățile de la Chișinău au aprobat și o lege care prevede diversificarea surselor de achiziție a curentului electric.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara anterior că: „Am propus ca un furnizor să poată livra maxim 70% din necesarul de curent. (…) Astfel, împreună cu  reprezentanții Secretariatului Energetic am finalizat modificările la legea cu privire la energia electrică în care vom introduce obligația de diversificare și vom oferi ANRE posibilitatea să permită achiziția din mai multe surse”.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău