Util pentru salariați! Cât de des poți solicita concediu de odihnă plătit într-un an

16 Feb. 2022, 15:27
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2022, 15:27 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Fiecare din noi are nevoie de concediu și odihnă pentru a fi mai productiv la locul de muncă. Codul Muncii al RM garantează în art. 5 dreptul la concediu anual de odihnă tuturor salariaților, acesta fiind definit ca intervalul de timp în care angajatul este scutit de muncă în mod legal și remunerat financiar.

Probabil cunoști deja că, în Republica Moldova durata concediului de odihnă e de 28 de zile calendaristice (nu lucrătoare), care pot fi luate împreună sau separat.

Portalul de joburi delucru.md a realizat un material în care oferă mai multe detalii despre zilele de concediu pe care le putem solicita.

Ce să iei în considerare când soliciți concediu anual de odihnă?

  • Concediul de odihnă poate fi acordat în baza unei cereri scrise,  înaintate de salariat angajatorului. În restul cazurilor Legislația stipulează obligativitatea programării concediilor de odihnă anuale de către angajator, care trebuie realizată de comun acord cu salariatul și luând în considerare buna funcționare a unității.
  • Concediul poate fi divizat în perioade mai scurte sau luat integral, dar un punct IMPORTANT e că unul din concediile luate pe parcursul unui an trebuie să fie de 14 zile calendaristice consecutive.

Asta înseamnă că durata cel puțin a unuia din concediile luate trebuie să fie de 2 săptămâni complete, cu tot cu weekenduri. Celelalte 14 zile rămase pot fi divizate diferit.

  • Zilele de weekend care se încadrează în perioada concediului sunt luate în considerare la calcularea duratei acesteia și supuse plății. De exemplu, dacă-ți iei concediu de pe 1 până pe 7 februarie, vei beneficia de facto de 7 zile calendaristice de concediu (sâmbăta și duminica se includ) și toate 7 vor fi achitate.
  • În concediul anual de odihnă nu se includ zilele de sărbătoare nelucrătoare, potrivit art. 111 din Codul Muncii. Dacă ți-ai luat concediu la sfârșit de august și acesta include Ziua Independenței sau Ziua Limbii Române (sărbători naționale/zile libere), ele nu vor fi incluse în plata indemnizației de concediu.

Subtilitățile odihnei binemeritate

În practică există o mulțime de subtilități și situații care trebuie abordate separat. Iată câteva dintre ele:

  • Mulți angajați solicită concediu de 5 zile (de luni până vineri) – următoarele 2 zile de weekend le au tot libere, dar nu ca parte din concediul propriu-zis. Dacă salariatul mai solicită încă 5 zile de astfel de „concediu”, beneficiază în final de 32 de zile de odihnă anuale, nu de 28. Ce poate face angajatorul în acest caz? Poate refuza cererea salariatului privind acordarea concediului de odihnă și ajunge la o înțelegere reciproc avantajoasă cu acesta.
  • Concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaţilor după expirarea a 6 luni de muncă la unitatea respectivă.
  • Concediul de odihnă pentru primul an de muncă poate fi acordat salariatului şi înainte de expirarea a 6 luni de muncă la unitate, dacă angajatorul și angajatul ajung la un numitor comun
  • Înainte de expirarea a 6 luni de muncă la unitate, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă, în baza unei cereri scrise, următoarelor categorii de salariaţi:

a) femeilor – înainte de concediul de maternitate sau imediat după el;

b) salariaţilor în vîrstă de pînă la 18 ani;

  • Unele categorii de angajați (funcționarii publici și unii angajați ai sistemului judecătoresc) beneficiază de o durată diferită, de obicei mai mare, a concediului de odihnă, stipulată de legi organice.
  • Unele companii (inclusiv din Moldova) oferă angajaților la necesitate zile de muncă libere, plătite din contul companiei (Paid Time Off), care nu se includ în concediu. Astfel, angajatul își poate lua un anumit număr de zile libere plătite, fără a solicita concediu de odihnă propriu-zis.

Concediul de odihnă versus concediul medical și de maternitate

Până aici, toate-s clare. Dar ce faci dacă:

  1. Concediul de odihnă coincide cu cel medical – se pune „pe pauză” cel de odihnă, salariatul beneficiind de concediu medical atât cât este nevoie, apoi continuându-și concediul de odihnă sau poate fi amânat cu consimțământul scris al salariatului.
  2. Concediul de odihnă versus cu concediul de maternitate – mamei/îngrijitorului i se acordă concediul de odihnă înainte sau imediat după concediul de maternitate sau după concediul pentru îngrijirea copilului.
  3. Demisionezi sau ești concediat – angajatorul este obligat să-ți ofere plata indemnizației de concediu pentru zilele nefolosite.
  4. Nu vrei sau nu ți se permite să-ți iei concediu – angajatorul nu poate îngrădi dreptul angajatului la odihnă, iar angajatul, la rândul lui, este obligat de lege să-și ia concediu cel puțin o dată la 2 ani. Concediul de odihnă poate fi compensat financiar DOAR în cazul încetării contractului individual de muncă sau suspendării contractului individual de muncă.
  5. Are loc un eveniment excepțional (căsătorie, deces, nașterea copilului, donezi sânge) – fiecare salariat beneficiază de un anumit număr de zile libere care se acordă separat de concediul de odihnă anual suplimentar.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM continuă ieftinirea leului și a redus dobânda cheie la 3,60% anual față de 3,75%.

Consiliul de administrație al băncii centrale a redus și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight, la 5,60% și 1,60%, comparativ cu 5,75% și 1,75%.

Totodată, BNM a diminuat și norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 33%, la 31% de la jumătatea lunii iunie și la 29% din 16 iulie.

Rezervele obligatorii în valută au fost reduse la 41%, față de 43%, iar din 16 iulie, la 39%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău