image
Sursa foto: usembassy.gov

SUA îndeamnă cetățenii americani să părăsească urgent Transnistria și le recomandă să nu călătorească în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA le recomandă americanilor să nu călătorească în Republica Moldova din cauza Covid-19, dar și a „activității militare neobișnuite și îngrijorătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei și a conflictului nerezolvat dintre regiunea separatistă a Transnistriei”. Totodată, SUA își îndeamnă cetățenii să părăsească imediat regiunea transnistreană.

„Nu călătoriți în Moldova din cauza COVID-19, a activității militare neobișnuite și îngrijorătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei și a conflictului nerezolvat dintre regiunea separatistă a Transnistriei și guvernul central; Cetăţenii americani din Transnistria ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private”, se spune în nota informativă emisă de Departamentul de Stat al SUA.

În notă se mai spune că dacă un cetățean americat decide să călătorească în Republica Moldova, trebuie să aibă „un plan de urgență pentru situații de urgență” și să urmeze câțiva pași:

- să consulte pagina web a Ambasadei SUA cu privire la COVID-19.

- să viziteze pagina web a CDC despre Călătorii și COVID-19.

- să se înscrie în Programul Smart Traveler Enrollment (STEP) pentru a primi alerte și pentru a vă facilita localizarea în caz de urgență.

- să urmărească Departamentul de Stat pe Facebook și Twitter.

- să revizuiască Raportului privind securitatea țării pentru Moldova.

În privința Transnistriei, îndemnul este fără echivoc - „Nu călătoriți”, iar pentru cei care deja se află în regiunea separatistă - să o părăsească fără întârziere.

„Nu călătoriți în Transnistria din cauza creșterii activității militare neobișnuite și îngrijorătoare în jurul Ucrainei. Transnistria este o regiune separatistă care nu se află sub controlul guvernului de la Chișinău. Cetățenii americani ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private. Vizitatorii pot întâmpina dificultăți la punctele de control de-a lungul drumurilor care duc în și din Transnistria. Fotografierea instalațiilor militare și a forțelor de securitate este interzisă și poate duce la probleme cu autoritățile. Guvernul SUA are capacitatea limitată de a oferi servicii de urgență cetățenilor americani care călătoresc în Transnistria, deoarece angajații guvernului SUA au restricții privind călătoria în zonă”, avertizează Departamentul de Stat al SUA.

Totodată, autorităţile americane le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească imediat și Belarusul şi Transnistria, în legătură cu situaţia din jurul Ucrainei.

Anterior, ambasada SUA de la Kiev le-a cerut americanilor să părăsească imediat Ucraina, avertizându-i că „situaţia s-ar putea deteriora rapid”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: