image
Sursa foto: Profimedia Images

Poliția din Honduras a încercuit casa fostului președinte ca sa-l împiedice să fugă

Poliția din Tegucigalpa, capitala statului Honduras, a încercuit locuința fostului președinte Juan Orlando Hernandez. Forțele de ordine au fost trimise la câteva ore după ce Statele Unite au cerut extrădarea fostului oficial sub acuzații legate de droguri, pe care acesta le neagă, informează BBC.

Potrivit Ministerului Siguranței Publice din Honduras, Juan Orlando Hernandez se află în locuință, iar forțele de poliție au primit ordin să încercuiască casa pentru a "preveni o fugă" a demnitarului până la sosirea mandatului de arestare.

Juan Orlando Hernandez, în vârstă de 53 de ani, a fost președintele Hondurasului din 2014 până în ianuarie 2022. El a fost acuzat în trecut că ar fi fost implicat într-un rețea de trafic de droguri alături de fratele său mai mic, Tony Hernandez, care a fost condamnat anul trecut la închisoare pe viață în SUA. În timpul procesului, procurorii au susținut că faimosul traficant mexican Joaquín "El Chapo" Guzmán i-a înmânat personal lui Tony Hernandez suma de 1 milion de dolari, spunându-i să-i predea banii fratelui politician, drept mită.

De-a lungul anilor, Honduras a fost o tară importantă pe traseul traficului de droguri din America de Sud în Statele Unite, iar în ultimii ani a devenit un loc unde se produce cocaina.

Juan Orlando Hernandez a susținut întotdeauna că a făcut tot ce i-a stat în putere să lupte împotriva traficului de droguri și, pe durata administrației Trump, s-a bucurat de susținerea guvernului SUA. Relația sau cu Statele Unite s-a deteriorat odată cu sosirea președintelui Joe Biden, notează Digi24.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat american a dezvăluit că Juan Orlando Ortega a fost adăugat pe lista oamenilor care au interdicție să intre în SUA. Într-o declarație, Secretarul de Stat Anthony Blinken a spus că existe informații "credibile" potrivit cărora fostul lider din Honduras "s-a implicat în fapte de corupție, comițând sau înselnind acte de corupție și trafic de droguri, și folosind câștigurile generate de aceste activități ilicite pentru a finanța campanii politice".

Noutăţile partenerilor

comentarii: