Prim-ministra nu a discutat cu omologul român despre un eventual ajutor, în cazul unui război: Un astfel de scenariu este improbabil. Noi suntem un stat neutru

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, nu a discutat cu omologul său român, Nicolae Ciucă, despre un ajutor militar în caz de un atac asupra Ucrainei din regiunea transnistreană. Potrivit prim-ministrei, un eventual atac ar însemna un scenariu ieșit din comun pe care autoritățile de la Chișinău îl consideră puțin probabil. „Un astfel de scenariu este improbabil. Republica Moldova este o țară neutră”, a spus Gavrilița, la emisiunea În PROfunzime.

Foto: Captură de ecran/privesc.eu

„Credem cu tărie că avem nevoie de pace și stabilitate în regiune, ca să ne putem concentra pe reformele interne, pe creșterea bunăstării cetățenilor noștri. Contribuim cât putem la soluționarea politică și diplomatică a acestui conflict. Avem mai multe scenarii ipotetice, în dependență de derularea evenimentelor în Ucraina, sunt identificate riscurile, avem efectuate evaluări, analize efectuate. Suntem pregătiți pentru mai multe scenarii, dar ele sunt ipotetice, de aceea nu aș vrea să intru în multe detalii. În funcție de derularea evenimentelor, Guvernul va interveni pentru a diminua riscurile pentru populație. 

Acesta ar fi un scenariu foarte grav. Republica Moldova este o țară neutră. Suntem gata să ne implicăm în discuții, negocieri ca să asigurăm pacea și stabilitatea în regiunea noastră. Nu ne așteptăm la un astfel de scenariu. Ca să fie foarte clar, probabilitatea analizată este una joasă. Nu observăm mișcări care ne-ar face să credem în acest scenariu. Într-un asemenea scenariu vom acționa în dependență de circumstanțe, deci noi nu știm care sunt circumstanțele, repet, suntem o țară neutră, deci avem un conflict înghețat, dezghețarea conflictului ar fi un scenariu ieșit din comun și ar fi alte discuții la nivel internațional.

Cu premierul român am discutat proiecte foarte concrete pentru creștere bunăstării cetățenilor, am avut o agendă foarte încărcată, ați văzut că la ședința comună a Guvernelor am semnat 13 documente, inclusiv 100 de mil. de euro în calitate de donație, în formă de grant. Am făcut un schimb de opinii despre riscurile din regiunea nostră, am vorbit despre anumite scenarii, dar în contextul calității de stat neutru, deci nu am vorbit despre solicitarea unui ajutor militar. Este un scenariu improbabil. Noi acționăm în calitate de stat neutru, avem o diplomație externă foarte activă. Am discutat cu partenerii externi, inclusiv despre asistență civilă. În caz de riscuri, putem apela la instrumente de protecție civilă, putem apela la asistența financiară, sunt o serie de scenarii de cum ar putea evalua lucrurile”, a declarat Gavrilița.

Șefa statului, Maia Sandu, a avut ieri, 14 februarie o întrevedere în format online cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene, acreditați la Chișinău. Discuția a vizat, în special, situația tensionată din regiune, posibilele evoluții ale crizei și măsurile întreprinse de autorități pentru a diminua riscurile unor eventuale acțiuni militare în Ucraina. Președinta țării a menționat că prioritare sunt viața și siguranța cetățenilor, dar și că Republica Moldova rămâne solidară cu țara vecină.

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu un mesaj în contextul tensiunilor la frontiera ruso-ucraineană. Președinta afirmă că se examinează scenariile de dezvoltare a crizei și evaluează riscurile pe care le prezintă acestea. „Sper că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice pentru că noi știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească”, susține Maia Sandu.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că „Republica Moldova se pregătește să gestioneze orice scenarii, negative sau pozitive”, privitor la tensiunile de la granița ruso-ucraineană. „Noi sperăm că aceste tensiuni vor fi soluționate prin metode pașnice, prin metoda dialogului”, a spus acesta, după ședința comună a Guvernelor Moldovei și României.


Pub