(video) „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire„: În memoria celor căzuți în războiul din Afganistan mai mulți oficiali au depus flori la Complexul Memorial de la Rîșcani

Mai mulți oficiali au participat astăzi la ceremonia de comemorare a victimelor Războiului din Afganistan, cu depunere de flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, în memoria celor căzuți în războiul din Afganistan.

Foto: facebook

În cadrul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere în memoria celor decedați în războiul din Afganistan.

„Ne amintim astăzi de conaționalii noștri căzuți în Afganistan și îi omagiem pe veteranii acestui război. Au ajuns acolo pentru că așa le-a cerut jurământul militar. Au luptat pentru că așa le-au ordonat superiorii. Tineri care au mers să-și satisfacă serviciul militar pe timp de pace, dar care s-au pomenit ostași într-o luptă străină. Tineri din satele și orașele Moldovei, care aveau toată viața înainte”, a menționat șefa statului, Maia Sandu.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița a menționat că pe lângă sutele de tineri căzuți, am mai plătit cu mii de răniți și traumați în acel război. Ororile, fricile, greutățile și încercările acelor lupte se păstrează în memoria veteranilor războiului din Afganistan. Ferice de cei care au putut trece peste cele trăite și s-au putut întoarce la o viață pașnică, productivă, responsabilă, devenind sprijin pentru cei din jur și pentru comunitate.

Veteranii războiului din Afganistan nu au avut de ales în acei ani. Și nici nu au fost întrebați. Au mers la armată și și-au făcut datoria. Faptele de eroism pe câmpul de luptă, curajul, dăruirea de sine, riscul asumat pentru a apăra viața camarazilor nu sunt anulate de nicio concluzie istorică. E parte din viața trăită de ei, din modul lor de a fi responsabili și curajoși.

Azi vă spunem mulțumesc pentru curajul și devotamentul dumneavoastră. Ne bucurăm să vă avem alături de noi, să contăm pe voi pe timp de pace, când zi de zi, luptăm pentru o viață mai bună pentru familiile, apropiații și comunitățile noastre.

De asemenea președintele Parlamentului, Igor Grosu și Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco au depus flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”.

„Istoria zbuciumată a lungului război din Afganistan, unde țara noastră a participat cu 12.500 de soldați și ofițeri, dintre care 700 au fost răniți, iar 301 răpuși pe câmpul de luptă, trezește în noi sentimente de recunoștință pentru sacrificiul, curajul și determinarea de care au dat dovadă.

Odată întorși acasă, veteranii războiului din Afganistan au continuat să scrie istorie pentru țara noastră. În această zi comemorativă, nu trebuie să uităm că veteranii acestui cumplit război, au fost printre primii care au apărat țara în războiul de pe Nistru, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan şi-au jertfit viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, urmând ca după acest conflict dureros să continue să-și servească țara, dedicându-și tinerețea activității în rândul forțelor din cadrul afacerilor interne.

Este de datoria fiecăruia dintre noi să-i onorăm și să le mulțumim veteranilor pentru devotament și vitejie. Aduc un sincer omagiu celor, care și-au sacrificat viața pentru pace. Această zi ne reamintește încă o dată de recunoștința pe care trebuie s-o avem pentru că trăim pe timp de pace”, a menționat Ana Revenco.

Tradițional, în Republica Moldova, la 15 februarie, este marcată Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din Afganistan.


Pub