Ministrul Economie „optimizează ZEL-urile”, iar cel de Externe cheamă afaceriștii azeri „să examineze condițiile avantajoase” oferite de acestea

Vicepremierul Nicu Popescu a lansat o invitație către oamenii de afaceri din Azerbaidjan „de a examina condițiile avantajoase oferite de către Zonele Economice Libere”. După ce anterior ministrul pe Economie a vorbit că „printre prioritățile guvernării este optimizarea ZEL-urilor”. 

Foto: Profimedia Images

Popescu a lansat o invitație către oamenii de afaceri din Azerbaidjan de a examina condițiile avantajoase oferite de către Zonele Economice Libere și Parcurile industriale și IT din țara noastră. Aceasta a avut loc în cadrul întrevederii de la Baku, din 9 februatie, a ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene cu Orkhan Mammadov, președintele agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii din Azerbaidjan, în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce țin de cooperarea moldo-azeră în domeniile comercial-economic, turism și investițional.

„Am confirmat disponibilitatea pentru promovarea colaborării directe între companiile din țările noastre, inclusiv prin crearea întreprinderilor cu capital mixt, precum și schimbul de informații operativ cu privire la evenimentele internaționale în domeniile relevante care sunt organizate în Moldova și Azerbaidjan”, a menționat ministrul Nicu Popescu.

Totodată, interlocutorii au convenit facilitarea semnării în timpul apropiat a unui memorandum de cooperare între instituția azeră și Agenția de Investiții din Moldova pentru valorificarea unor oportunități ulterioare în beneficiul oamenilor de afaceri din ambele state, arată comunicatul emis de instituție.

Totodată, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat la sfârșitul lunii noiembrie că printre cele trei direcții pe care va merge guvernarea de la Chişinău este „atragerea investițiilor, care aduc și competențe noi”.

„Vom optimiza Zonele economice libere. Din păcate, Moldova pierde competiția în atragerea investițiilor străine. În România de exemplu, datorită fondurilor structurale europene, investitorii pot primi până la 50 la sută din investiție”, a declarat Gaibu în cadrul conferinței MACRO 2021.

La fel, ministerul Economiei a abordat „subiectele legate de susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prin intermediul ODIMM, reformarea Zonelor Economice Libere, implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană, alinierea la standardele europene și alte aspecte conexe”, în cadrul discuției de ieri cu reprezentanții misiunii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

La solicitarea UNIMEDIA, comunicatoarea instituției a precizat că „Ministerul Economiei lucrează la un concept și va veni cu detalii publice când acesta va fi definitivat”. Întrebată dacă urmează a fi închise ZEL-urile aceasta răspunde că „optimizarea înseamnă transformare, dar nu închidere”.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, l-a acuzat pe ministrul Economiei, Sergiu Gaibu că „în paralel cu lupta cu producătorii autohtoni” acesta ar fi declanșat campania împotriva Zonelor Economice Libere.


Pub