Moldova a recepționat al treilea lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat marți, 15 februarie, un lot de 100 800 de doze de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. Dozele au fost donate Republicii Moldova prin intermediul mecanismului COVAX și urmează să fie distribuite în centrele de vaccinare din țară.

Foto: msmps.gov.md

Anul trecut, Republica Moldova a recepționat alte 280 800 de doze de vaccin Spikevax. Primul lot, de 50 400 de doze, donat prin intermediul mecanismului COVAX, a ajuns în țara noastră la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Al doilea lot, de 230 400 de doze, oferit gratuit de Franța prin intermediul platformei COVAX, a fost recepționat la finele lunii decembrie 2021.

Vaccinul Spikevax, produs de compania farmaceutică Moderna, utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, Spikevax se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze, la un interval de 28 de zile. Studiile clinice au arătat că vaccinul are o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva Covid-19, după 14 zile de la administrarea primei doze.

Amintim că, din 10 februarie curent, toți cetățenii străini pot să se vaccineze gratuit împotriva Covid-19 cu vaccinul Spikevax în centrele de vaccinare din Republica Moldova, prezentând doar actul de identitate.


Pub