Moldovenii se răzbună crunt pe călătoriile cu trenul. Statistică neagră pentru CFM. Preferă avioanele și mașinile

15 Feb. 2022, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2022, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

E dezastru total pe calea ferată, judecând după ultimele cifre furnizate de Biroul Național de Statistică, potrivit unui raport despre transportul de pasageri în anul 2021. Cu trenul au călătorit 40,3 mii persoane față de 70 mii în 2020.

În anul 2021 cu transportul public au fost transportați 60,9 milioane pasageri, cu 9,5% mai mult față de anul 2020. Parcursul pasagerilor a constituit 3483,8 milioane pasageri-km, fiind în creştere cu 43,1% comparativ cu anul 2020, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Transportul rutier de pasageri a deținut ponderea covârșitoare – de 97,4% din total, transportului aerian și celui feroviar revenind, respectiv, 1,4% și 1,0%.

Comparativ cu anul 2020, creșteri au fost înregistrate în transportul aerian de pasageri (de 2,2 ori) și transportul rutier (+9,3%). Totodată, se atestă o scădere în transportarea pasagerilor cu mijloace de transport fluvial (-20,1%) și feroviar (-17,0%).

În anul 2021, cu autobuze şi microbuze au fost transportaţi 59,3 milioane pasageri, cu 9,3% mai mult, comparativ cu anul precedent. Ponderea pasagerilor transportați cu autobuze şi microbuze în numărul total de pasageri transportaţi cu acest mod de transport în municipiul Chişinău a constituit 51,0%, regiunile de dezvoltare Centru – 20,1%, Nord – 16,8%, Sud – 9,4% și UTA Găgăuzia – 2,7%.

În ultimii ani, moldovenii s-au învățat să meargă cu mașina sau chiar cu avionul în concediu și au evitat pe cât au putut trenul.

Cine merge în străinătate nu stă mult pe gânduri și își ia bilet de avion. Aproape 3 milioane de pasageri decolează anual de pe Aeroportul Chișinău.

De cealaltă parte traficul de pasageri care călătoresc cu trenul este într-o continuă scădere. Urmare a crizei COVID-19 traficul internațional de pasageri internațional a fost suspendat. Au fost suspendate trenurile pe toate direcțiile internaționale: Moscova, București, Odesa. În prezent au fost reluată parțial circulația spre București, Odesa și Iași.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău