Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază cu încă 2 %. Ce înseamnă acest lucru pentru moldoveni

BNM
Foto: BNM.md

Pe 13 ianuarie, BNM a emis un comunicat în care spunea că rate de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată cu 2 % până la 8,50 %. Azi, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a spus că instituția a decis să majoreze încă o dată cu 2 % această rată. Noi, la #diez, încercăm să explicăm pe înțelesul oamenilor lucruri care conțin limbaje specifice (economic, juridic, medical, politic etc.) și care nu sunt înțelese de cititori. De aceea, în cadrul proiectului „Preț în privat”, oferim cititorilor noștri explicații pe marginea articolelor economice și le furnizăm într-un ambalaj clar și lizibil.

Haideți să ne amintim ce înseamnă rata de bază și cum această politică monetară va contribui la ameliorarea situației economice din Moldova.

Simplu spus, rata de bază reprezintă un indice prin care BNM impune băncile să nu ofere persoanelor fizice, juridice sau guvernului credite ieftine. Când crește rata de bază, băncile nu preferă să ofere credite accesibile, ele devin riscante. Pe această cale, BNM încearcă să descurajeze populația și agenții economici să nu contacteze credite de consum.

Inflația de astăzi pe care o simte fiecare moldovean a fost „adusă” în țară din import, asta pentru că Moldova este o țară importatoare și depinde foarte mult de prețurile de achiziție mărfurilor din străinătate. Prin urmare, odată ce în lume au crescut prețurile nu doar la mărfuri, dar și la produsele energetice pe care Moldova le importă, evident că acest fenomen lovește direct și economia țării. Suntem nevoiți să cheltuim mai mult pentru a cumpăra aceleași bunuri pe care le cumpăram până la criza gazelor. Din cauza majorării prețurilor la petrol și gaze automat s-au majorat prețurile la toate serviciile și mărfurile de care Moldova depinde din exterior.

Așadar, decizia de a majora rata de bază cu încă 2 %, acum ea va fi de 10,50 %, înseamnă că băncile vor oferi credite mai costisitoare, lucru care va descuraja oamenii să se împrumute și pe această cale se dorește ca să fie scăzută cererea din partea populației pentru anumite produse și servicii. Pentru că, odată ce oamenii au mulți bani, cresc și prețurile la produsele solicitate.

Octavian Armașu a precizat că statele noastre vecine la fel se confruntă cu inflația și băncile centrale au luat aceeași decizie de a majora rata de bază pentru a stopa acest fenomen.

Într-un interviu recent acordat pentru #diez.md, economistul Alexandru Fala a explicat că: „BNM a luat în considerare scumpirile la nivel internațional, inclusiv la produsele energetice și prin politica monetară se dorește temperarea cheltuielilor cauzate de creșterea veniturilor/cererii din partea populației. Prin reducerea cererii, Moldova nu va fi nevoită să cumpere și să pună presiune pe cursul valutar sau pe inflație”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente