image
Sursa foto: jurnaltv.md

Prima femeie pompier și salvator din Republica Moldova (VIDEO)

Are doar 20 de ani și vrea să fie prima femeie pompier din Republica Moldova. Mai bine de un an, Andrea Axenti activează la Direcția Regională Căutare și Salvare numărul 1 a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pe lângă munca pe care o făcea zilnic aici, a reușit să facă studiile necesare la Centrul Republican de instruire.

„Cea mai importantă etapă ca să ajungi pompier este să absolvești cursul la Centrul Republican de instruire. Eu l-am absolvit în noiembrie. Pe lângă faptul că tind să fiu prima femeie pompier din Republica Moldova, vreau să spun ferm că femeile nicidecum nu sunt mai prejos față de bărbați și că vor face față la orice etapă dificilă și la orice obstacol”, spune Andrea Axenti.

Vedeți aici reportajul Jurnal TV

Tânăra a a ajuns la Direcția Regională Căutare și Salvare numărul 1 de pe băncile universității. Pe lângă studii, a decis să își caute un loc de muncă. Reușește să activeze cot la cot cu un colectiv dominat de bărbați. Nu a speriat-o nici echipa din care face parte, dar nici echipamentul pe care trebuie să îl îmbrace și care cântărește câteva zeci de kilograme.

„Dacă nu ai pregătire fizică vei simți greutatea, după ce vei parcurge o distanță mai lungă. Casca este și ea grea. Este mai grea decât costumul. Trebuie să rezist”, spune Andrea.

„Când Andrea a venit pentru prima dată la noi pentru angajare, am văzut un potențial enorm, pentru că din punct de vedere fizic era dezvoltată, avea o minte ageră, este descurcăreață. Aceste lucruri au stat la bază ca să îi propunem o funcție interesantă”, povestește Gheorghe Bivol, șeful Direcției Regionale Căutare și Salvare nr.1 al IGSU.

A crescut mai mult înconjurată de băieți și poate acest lucru a motivat-o să aleagă această activitate.

„Am îndrăgit această profesie pentru că este foarte nobilă și inspiră extrem de multă motivație. Cu cât este mai dificil, cu atât motivația este mai mare. Sunt multe stereotipuri că femeia nu are ce căuta în serviciul militar, dar trebuie să ne conducem după ideea egalității de gen”, afirmă Andrea.

Curajul nu este suficient pentru a deveni un pompier bun, mărturisește tânăra care susține că o importanță mare o au și pregătirea fizică, și disciplina.

Pe lângă studii, munca la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Andrea Axenti practică artele marțiale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: