image
Sursa foto: poză simbol

În Chișinău va fi creat muzeul Grigore Vieru; Ceban: „Proiectul va fi implementat cu sprijinul României”

În Chișinău va fi creat un centru de cultură Grigore Vieru. Proiectul va fi implementat cu ajutorul României. Aunțul a fost făcut de Ion Ceban, primarul capitalei.

„Împreună cu familia lui Grigore Vieru ne popunem crearea centrului de cultură Grigore Vieru la Chișinău. Crearea centrului are drept scop valoificarea operelor poetului care a avut grijă să lase urmașilor o zestre literară dintre cele mai prețioase. Muzeificarea este un proces compelex cu impact social și cultural deosebit, astfel vor avea loc promovarea valorilor naționale, organizarea de expoziții, diverse lecții, lecturi și serate tematice. Păstrarea expoziției lui Grigore Vieru, volume de poezii, manuscrise, fotografii, volume de traducere și critică literară pentru viitoarele generații este datoria societății, dar și a statului. Pe de altă parte, crearea centrului de cultură Grigore Vieru este o oportunitate extraordinară de a aduce un omagiu poetului. Considerăm că acest centru de cultură este cea mai acceptabilă și cea mai progresistă formă de valorificare a moștenirii culturale și de includere a acestuia în circuitul științific și public. Recent a fost prezentată schița de proiect privind construcția muzeului Grigore Vieru și a fost consultată inclusiv cu membrii familiei poetului. Proiectul urmează să fie implementat cu sprijinul oferit de partenerii din România, dar în acest sens avem mai multe discuții la subiect, vom discuta aceste aspecte pe durata următoarelor zile. Clădirea muzeului este amplasată la intersecția străzii Alexei Mateevici și strada Mihai Eminescu și este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în 1995 în registrul monumentelor de istorie și cultură din municpiul Chișinău”, a declarat Ceban.

Amintim că astăzi se împlinesc 87 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru, unul dintre cei mai mari poeți români, care a promovat dragostea de neam și de limba română.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: