image
Sursa foto: jurnal.md

Carburanții continuă să se scumpească; ANRE: Prognozele pentru perioada imediat următoare nu sunt încurajatoare

ANRE a majorat din nou prețurile plafon la benzină și motorină din cauza scumpirii petrolului la bursele internaționale, prețul căruia a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani și jumătate.

Pentru marți, 15 februarie, agenția a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 23,93 lei/litru;

Pentru motorină – 20,81 lei/litru.

pppppp

ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat. Acestea sunt influențate doar de evoluțiile pe piața internațională și exclude posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

Astfel, pe fondul discuțiilor privind iminența unor acțiuni militare în Ucraina, prețul petrolului Brent este în continuă ascensiune, ajungând în cadrul sesiunii de azi la peste 96 $/baril.

Cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale au depășit nivelul de 910 $/tona pentru benzină și 820 $/tona pentru motorină, înregistrând astfel o creștere de peste 250 $/tona la benzină și 220 $/tona la motorină, comparativ cu începutul lunii decembrie 2021.

Potrivit ANRE, nici prognozele pentru perioada imediat următoare nu pot fi considerate încurajatoare. “Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina. Dacă trupele se pun în mișcare, țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, se arată într-o analiză de profil, citată de Reuters.

Noutăţile partenerilor

comentarii: