image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert economic: Creșterea tarifelor la energia electrică este inevitabilă

O majorare a tarifului pentru energia electrică este inevitabilă, afirmă expertul economic de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov.

„Deja astăzi tarifele care sunt în vigoare nu mai acoperă costurile. Ar putea fi făcută o majorare de tarife și deja în urma negocierii privind prețul final cu cine va fi câștigătorul licitației de la 1 aprilie, va fi luată o nouă decizie cu privire la tarif”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Ora Exeprtizei” de la Jurnal TV.

Expertul s-a referit și la declarațiile directorului general al Centralei de la Cuciurgan că prețul curentului ar trebui să crească dublu în condițiile creșterii prețului la gazele naturale.

„Nu au achitat niciodată către Gazprom, dar centrale achită un preț pentru gaze în interior. Doar că acest preț e pur discreționar, el nu are treabă cu prețul gazului la hotar, cu contractul cu Gazprom. Absolut tot ce ține de prețul la energia electrică este un preț politic. Tot ce făceai ei până acum e că se uitau cu cât ne-ar putea vinde curent ucrainenii, scădeau puțin prețul ca să nu poată intra pe piață furnizori din Ucraina, își stabileau pe intern tarifele la gaz în așa fel ca să se încadreze în prețul pe care îl licitau”, a menționat Parlicov.

Precizăm că licitația pentru procurarea energiei electrice, anunțată de Premier Energy, va avea loc pe 28 februarie. Șase companii sunt interesate să cumpere curent, începând cu 1 aprilie. Contractul va fi valabil un an. Întreprinderea a semnat în 2021 contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: