Cenușa, după discuția dintre Popescu și omologul său ucrainean despre situația din regiune: Pe lângă diplomație sunt necesare și alte măsuri

Analistul Politic Dionis Cenușa insistă „pe lângă diplomație sunt necesare și alte măsuri”. Declarațiile sunt făcute cu referire discuția de ieri a vicepremierului Nicu Popescu cu omologul său ucrainean pe tensiunile la frontiera ruso-ucraineană.

Foto: Colaj

„Am discutat cu omologul meu ucrainean Dmytro Kuleba despre situația regională, ambii exprimându-ne îngrijorări în legătură cu tensiunile crescânde și concentrarea de trupe ruse la granița cu Ucraina.

Rămâne de neclintit sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor noastre recunoscute la nivel internațional.

Am reiterat ferma noastră convingere că orice acțiuni violente și amenințări cu utilizarea forțelor militare sunt contrare dreptului și normelor internaționale”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

La care Cenușă a comentat „ministrul Popescu încearcă să semnalizeze că Guvernul ar ține sub control situația legată de un scenariu negativ la frontiera ruso-ucraineană”.

„Dar pe lângă diplomație sunt necesare și alte măsuri care să răspundă la întrebările pe care le-am formulat adineaori”, a mai spus Cenușă.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că „Republica Moldova se pregătește să gestioneze orice scenarii, negative sau pozitive”, privitor la tensiunile de la granița ruso-ucraineană. „Noi sperăm că aceste tensiuni vor fi soluționate prin metode pașnice, prin metoda dialogului”, a spus acesta, după ședința comună a Guvernelor Moldovei și României.

Dionis Cenușa a venit cu un comentariul la declarațiile acestuia. „Situația de securitate necesită o evaluare nuanțată înainte ca orice oficial moldovean să afirme cu determinare că Moldova ar fi pregătită pentru orice scenariu, în special pentru cele negative”, a spus Cenușa.

Analistul a adresat în acest context un set de întrebări.


Pub