Sub cronometrul Gazprom: În 6 zile, Moldovagaz trebuie să achite 51,1 mil. dolari pentru a evita închiderea gazului

Vadim Ceban anunță că Moldovagaz a transferat către Gazprom suma pentru consumul din luna ianuarie. Până pe 20 ianuarie, compania trebuie să transfere 51,1 mil. dolari, mai spune Ceban.

Foto: colaj

De vineri până astăzi au mai fost achitați 10 mil. dolari.

Atunci, șeful Moldovagaz a făcut un apel către consumatori să achite facturile pentru a pentru a onora obligațiunile financiare contractuale față de Gazprom.

Pe 20 ianuarie anul curent, Moldovagaz a asigurat achitarea integrală SAP „Gazprom” a 50% din costul volumului contractat de gaze naturale. Asta după ce Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a efectuat plata în avans către S.A. „Moldovagaz” a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici în baza Legii nr. 192/2021, conform prognozei efectuate şi prezentate de S. A. „Moldovagaz”, pentru lunile ianuarie- martie 2022, în sumă de 469 021 087,30 lei.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”.

Asta după ce Gazprom a anunțat, intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.


Pub