„Sunteți generatori de pampers? - Nu! Noi generăm injecții și tableci”. Deputați PAS, luați la rost de oameni din Rezina. Chicu: Analfabeții vor să justifice genocidul ecologic

Vizita de la Rezina a mai multor deputați PAS pentru discuții cu populația referitor la legea care ar permite incinerarea anvelopelor uzate la uzina din regiune a fost însoțită de un val de critici, atât în timpul acesteia, cât și după. Fostul premier Ion Chicu a venit cu un comentariu la afirmația Inei Coșeru „toată lumea este generatoare de pampers”. „Probabil, pentru a justifica genocidul ecologic pe care-l pregătesc oamenilor acești deputați PAS au decis să pară și mai deștepți, decât deja i-a aflat lumea”, a reacționat Chicu.

Foto: UNIMEDIA

Mulți localnicii s-au arătat nemulțumiți de legea care permite arderea anvelopelor uzate. „În Uniunea Europeană este respectată raza corespunzătoare care permite activitatea acestor uzine. La Rezina, avem trei, concentrate într-un singur loc. La Spitalul Oncologic sunt doar oameni de la Rezina”, spun oamenii din Mateuți.

La fel, acești spun că alinierea la practicile europene nu este potrivită în contextul în care țara noastră are un nivel de trai mult mai scăzut.

„Noi vorbim acum despre faptul că noi cu toții suntem generatori de deșeuri. Să vă întreb pe dumneavoastră ce facem noi sub pampers? Sunteți generatori de pampers?”, le-a răspuns Coșeru.

Această afirmație a stârnit critica fostului premier Ion Chicu.

„Generatori de „analize și pamperși”...

Probabil, pentru a justifica genocidul ecologic pe care-l pregătesc oamenilor prin incinerarea anvelopelor de import, acești deputați PAS au decis să pară și mai deștepți, decât deja i-a aflat lumea...

Prioritatea absolută a acestor analfabeți este alungarea oamenilor din țară. Altă concluzie e greu de făcut după 14 luni de guvernare a Maiei Sandu.

Totuși, mari optimiști suntem noi, moldovenii. Dacă credem că asemenea „înaintași ai neamului” pot rezolva problemele țării... Trist de tot”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PAS Radu Marian, alături de colegii săi Ina Coșeriu, Mariana Cușnir și Viorel Barda au relizat o vizită în localitățile Mateuți și Păpăuți din raionul Rezina, unde au discutat cu cetățenii despre situația politică și economică din țară. Despre aceasta a anunțat Marian pe rețele.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu,a promis că subiectul privind incinerarea anvelopelor va fi „cercetat foarte atent” până a fi votat în lectură finală. „Noi am răspuns la solicitarea Avocatului Poporului să mai organizăm un audit să invităm experții, am dat curs acestei solicitări, pentru a convinge și a asculta toate părțile”, a declarat Grosu.

Mai multe ONG-uri și-au exprimat anterior profunda îngrijorare și au condamnat „acțiunea de intimidare” în adresa Avocatului Poporului pentru drepturile copiilor, jurnaliștilor de mediu și societății civile, din partea deputatului PAS, Alexandru Trubca, după ce aceștia s-au expus împotriva incinerării anvelopelor uzate la uzina din Rezina.

„Eu aici am venit, am vrut să fiu observator independent, doar la prima consultare nu am fost. Eu o să vă spuns concluziile mele. În primul rând doamna Avocată a Poporului eu tare mă bucur că dumneavoastră foarte mult țineți la problemele de mediu, da foarte mult și dumneavoastră nu simțiți mirosurile de spirt din Chișinău și nu ați luptat sub nicio formă cu faptul că nicio întreprindere din Chișinău nu are stație de pre-epurare, și nu ați sesizat nicio autoritate pe acest fapt. Chiar dacă aerul în Chișinău este de opt ori mai poluat decât la Rezina”, a spus Trubca la ședință.

La replica lui Alecu Reniță că „statutul deputatului presupune și un anumit protocol” , Trubca a răspuns: „Domnul Reniță eu o să mă uit în rapoartele Fondului Ecologic și la banii care i-a primit asociația dumneavoastră”.

Ulterior Trubca a declarat că nu a fost decât „o solicitare de a verifica eficiența utilizării resurselor financiare publice alocate organizațiilor de mediu din Moldova”.

Însă următoarea zi deputatul PAS și-a schimbat poziția. Acesta și-a cerut scuze de la Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor, jurnaliștii de mediu și societății civile. Menționând că nu a avut intenția de a jigni sau amenința pe cineva și că regretă situația creată în cadrul ședinței.

La sfârșitul lunii decembrie, mai mulți consilieri ai Consiliului raional Rezina și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul de lege care permite arderea anvelopelor uzate. Uzina „Lafarge” unde a fost realizată anterior arderea, fiind amplasată în localitate, a cauzat grave probleme ecologice, anunță aceștia.

Sperăm că apelul nostru va fi auzit și vom fi înțeleși corect. În cazul în care deciziile adoptate vor veni în contradicție cu solicitările noastre, cetățenii anunță că vor ieși la proteste, blocând chiar și accesul spre uzina de ciment din orașul Rezina”, arată scrisoare deschisă a consilierilor din Rezina.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că uzinele de ardere a cauciucurilor nu cresc riscul de îmbolnăvire cu boli cum ar fi cancerul. „Dacă este așa atunci spuneți-mi, vă rog, de ce nu au murit oamenii ca muștele în Viena sau în Danemarca, sau în Suedia, Finlanda sau Germania, unde activitatea de incinerare este de mulți ani”, a declarat ministra la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

Partidul Verde Ecologist a adresat o scrisoare deschisă președintei țării, Maia Sandu, după ce deputații au aprobat în prima lectură proiectul, care permite arderea anvelopelor uzate.


Pub