Fostul șef al SPPS, Iaroslav Martin, trimis pe banca acuzaților. Ce i se impută

Procuratura Anticorupție a expediat, astăzi, în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-directorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat Iaroslav Martin, pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu (art.328 alin.(3) lit.b) din Codul penal). Acesta a fost revocat din funcție în decembrie 2020, iar șefa statului, Maia Sandu, declara atunci că se desfășoară o anchetă în privința acestuia, fără a oferi mai multe detalii.

Foto: newsmaker.md

„Potrivit actului de acuzare, ex-directorul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, având calitatea de persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada anilor 2019-2020, acționând contrar prevederilor Legii cu privire la simbolurile de stat, potrivit căreia, simbolurile corporative ale Serviciului de Protecție și Pază de Stat se instituie de Președintele Republicii Moldova, în baza deciziei Comisiei Naționale de Heraldică, depășind în mod vădit cerințele speciale impuse de lege, în calitate sa de director, a încheiat contracte cu un agent economic, prin care a procurat insigne de apartenență corporativă a ofițerului la ținuta civilă și insigne cu număr individual de identificare a ofițerului de protecție, ce nu corespund descrierii potrivit Decretului Președintelui Republicii Moldova, încălcând și normele heraldice.

În consecință, insignele achiziționate de către ex-directorul Serviciului de Protecție și Pază de Stat au fost scoase din uz, fapt ce a cauzat un prejudiciu considerabil bugetului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, în sumă totală de 190.772 lei”, se menționează într-un conunicat remis de CNA.

Urmărirea penală în prezenta cauză a fost exercitată de Centrul Național Anticorupție, sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.


Iaroslav Martin a fost numit în funcția de conducător al Serviciului de Protecție și Pază de Stat în iunie 2019. Decretul a fost semnat de către preşedintele de atunci, Igor Dodon, iar ulterior, în cadrul unei ceremonii oficiale, acesta a fost prezentat efectivului SPPS.


Pub