Investiga dosare și conducea un ONG: Un procuror din Chișinău, verificat de ANI dacă a încălcat sau nu legislația

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat patru proceduri de control. Într-un dosar privind incompatibilitatea de funcție figurează un procuror din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Inspectorul de integritate va verifica dacă funcția de administrator în cadrul unei asociații obștești deținută simultan cu cea de procuror reprezintă sau nu o încălcare a legislației.

Foto: anticoruptie.md

Totodată, pentru posibile conflicte de interese în funcția publică sunt verificați un consilier din orașul Vulcănești, un primar din raionul Anenii Noi și un director de gimnaziu.

În 21 de cazuri, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze controale. În aceste refuzuri cei mai mulți figurează aleșii locali.

Pe de altă parte, inspectorii de integritate au constatat două încălcări. În cazul unui fost funcționar public din cadrul Serviciului Fiscal a fost identificată o avere nejustificată de peste 400 de mii de lei, iar un fost administrator de întreprindere municipală din raionul Drochia a fost stabilit cu un conflict de interese.

De asemenea, un ex-director de întreprindere municipală din Bălți riscă o amendă, pentru că nu a declarat și nu a soluționat în termen un conflict de interese. Iar patru consilieri locali din raioanele Dubăsari și Strășeni au încălcat regulile de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, fapt pentru care au fost inițiate cauze contravenționale.

Totodată, opt Certificate de Integritate au fost eliberate de ANI, iar 17 declarații privind conflictele de interese au fost înregistrate la inspectorii de integritate.

De la începutul anului până în prezent, circa 8000 de funcționari și-au declarat averea pe Portalul public, din cei 55-60 de mii de subiecți ai declarării. Data limită pentru depunerea declarațiilor de avere este de 31 martie. Pentru încălcarea termenului prevăzut de lege, nedepunerea sau nedeclararea tuturor informațiilor privind averea, subiecții poartă răspundere juridică.


Pub