De ce Moldova e aproape campioană la scumpiri? Gavrilița: Bună întrebare ce trebuie adresată lui Armașu. Ce a facut BNM în ultimele 5 luni

Întrebată de ce Republica Moldova este aproape campionă la scumpiri, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat că la o astfel de întrebare trebuie să răspundă guvernatorul BNM, Octavian Armașu. „Aș sugera să orientăm această întrebare pentru Banca Națională, ce s-a făcut în ultimele cinci luni ca să oprim această inflație?”, a spus prim-ministra la emisiunea În PROfunzime.

Foto: UNIMEDIA

„Este o situație foarte grea. Suntem într-o criză economică, o criză a prețurilor. Este un fenomen pe care îl vedem și în regiune și în toată lumea, și la est și la vest și vedem că aceaste prețuri sunt foarte înalte și în opinia mea rolul Guvernului este să venim cu aceste programe de compensare pentru resursele energetice, de creștere a pensiilor, salariilor, astfel ca să ajutăm gospodăriile să facă față”, a menționat Gavrilița.

La întrebarea moderatorului: - De ce Moldova e aproape campioană la scumpiri? Gavrilița a răspuns că la o astfel de întrebare trebuie să răspundă guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Aceasta este o întrebare foarte bună pentru Banca Națională, nu știu dacă l-ați invitat pe domnul guvernator Armașu, reamintesc că unicul obiectiv al Băncii Naționale este managementul inflației sau creșterii prețurilor, deci aș sugera să orientăm această întrebare pentru Banca Națională, ce s-a făcut în ultimele cinci luni ca să oprim această inflație? Am spus este o criză internațională, noi suntem o țară destul de mică, cu o piață mică, avem un deficit a balanței comerciale și în aceste circumstanțe întrebarea este care au fost politicile care trebuie implementate pentru a menține controlul asupra inflației. Vreau să subliniez că aceasta nu este o presiune pe Banca Națională sau o încercare de a influența deciziile. Banca Națională este o instituție independentă, dar este principalul regulator care răspunde de nivelul inflației”, a declarat Gavrilița.



Pub