Peste jumătate de miliard de dolari pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian ucrainean

14 Feb. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2022, 09:17 // Actual //  MD Bani

Guvernul Ucrainei a alocat duminică, 13 februarie curent, 16,6 miliarde de grivne, echivalentul a 592 milioane de dolari, pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian ucrainean. Anunțul a fost făcut duminică, 13 februarie curent, de premierul Denis Șmigal, scrie Realitatea.md.

„Au fost alocate pentru a asigura siguranța zborurilor în Ucraina pentru companiile de asigurări și de leasing. Această decizie va stabiliza situația pe piața transportului aerian și va garanta întoarcerea în Ucraina a cetățenilor noștri aflați în prezent în străinătate”, a scris Denis Șmigal pe rețelele sociale.

Anunțul vine după ce Guvernul ucrainean a promis duminică că își va menține spațiul aerian deschis.

„Cel mai important lucru este că pentru Ucraina nu are niciun rost să-şi închidă spaţiul aerian. Nu are niciun sens. Şi, în opinia mea, este ceva ce aduce cu un fel de blocadă parţială”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului de personal al preşedintelui Vladimir Zelenski.

Serviciul public ucrainean de trafic aerian a sfătuit însă companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, adică între 14 și 20 februarie curent, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample.

Compania aeriană olandeză KLM – parte a Air France – a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rândul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău