Gata cu NFT-urile, prea multe falsuri: decizia celei mai mari platforme de tranzacționare

14 Feb. 2022, 15:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2022, 15:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Cent, platforma care a vândut un NFT al primului tweet al lui Jack Dorsey pentru 2,9 milioane de dolari a oprit majoritatea tranzacțiilor. Decizia vine după ce platforma a depistat conținut contrafăcut, neautentic vândut de oameni.

Fondatorul platformei a numit-o o „problemă fundamentală” care a cuprins piața activelor digitale.

Non Fungible Token (NFT) este un jeton criptografic de pe blockchain care reprezintă un tip unic de activ. Înseamnă mai mult sau mai puțin că este unic și nu poate fi înlocuit cu altceva. De exemplu, un bitcoin este fungibil – schimbi unul cu alt bitcoin și vei avea exact același lucru. Cu toate acestea, un card de tranzacționare unic nu este fungibil. Dacă l-ai schimbat cu un alt card, ai avea ceva complet diferit.

NFT-urile sunt create prin încărcarea unui fișier, cum ar fi o creație artistică, pe o piață de licitații specializată. Jetoanele nonfungibile pot fi folosite pentru a crește în mod artificial raritatea unei opere digitale, dacă autorul îi asociază un NFT a cărui semnătură este unică. Din acest punct de vedere, un NFT asociat unei opere se aseamănă cu un autograf. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, iar asta suscită interesul colecționarilor.

„Există un spectru de activități care practic nu ar trebui să se întâmple, din punct de vedere legal”, a declarat Cameron Hejazi, CEO și cofondator al pieței NFT Cent, pentru Reuters.

Platforma americană Cent a realizat una dintre primele vânzări de NFT cunoscute, de milioane de dolari, când a vândut tweet-ul fostului CEO al Twitter ca NFT, în martie trecut. Dar începând cu 6 februarie, a încetat să mai permită cumpărările și vânzările.

Raportul Reuters afirmă că OpenSea, care este o piață NFT mult mai mare decât Cent, a declarat luna trecută că peste 80% din NFT-urile vândute gratuit pe platforma sa erau „lucrări plagiate, colecții false și spam”. Compania a spus într-o serie de tweet-uri că lucrează la o serie de soluții pentru a descuraja „actorii răi”, în timp ce sprijină creatorii.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău