image
Sursa foto: Jurnal.md

Plahotniuc intenționează să-și vândă fosta reședință de afaceri; Cine ar urma să fie noul proprietar GBC

Vladimir Plahotniuc intenționează să-și vândă fosta reședință de afaceri „Global Business Center” de pe strada Dimitrie Cantemir din capitală. Surse Jurnal TV susțin că noul proprietar al imobilului de lux ar urma să devină un om de afaceri de la noi, iar cel care reprezintă interesele oligarhului fugar este Vladimir Andronachi. Cei doi au bătut palma la București, susțin sursele, care mai precizează că a fost identificată o schemă a tranzacției în calea căreia nu poate sta nici sechestrul pe clădire impus de procurori.

Clădirea „GBC” urmează să treacă în posesia unui om de afaceri de la noi. Potrivit surselor Jurnal TV, este vorba de Ghenadie Catlabuga. Acesta este unul dintre fondatorii companiei imobiliare „Liupas-Imobil SRL”, în a cărei proprietate se află centrul internațional de afaceri „Le Roi”.

El mai deține afaceri în România și Rusia. !!!!! Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului din România, Catlabuga figurează ca asociat în mai multe firme de peste Prut care, de fapt, dețin o rețea de magazine alimentare. Catlabuga a deținut, de asemenea, mai mulți ani, o firmă în Germania, figurând ca cetățean al Federației Ruse. !!!! Potrivit presei din România, în 2004, Ghenadie Catlabuga și fratele său Igor au fost prinși în flagrant de către procurori în timp ce încercau să stoarcă 200 de mii de euro de la un om de afaceri din America. În 2004, secvențele video cu șantajul au făcut ocolul României, iar jurnaliștii au scris despre Ghenadie Catlabuga că ar fi creierul afacerii criminale, fiind acoperit de mafia rusească.

Sursele noastre susțin că recent, Catlabuga s-ar fi întâlnit la București cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care face parte din cercul oamenilor de încredere ai oligarhului Vladimir Plahotniuc, unde au convenit asupra vânzării sediului „Global Business Center”. Catlabuga ar urma să plătească patru milioane de euro. O parte din acești bani vor merge pentru stingerea creditului de 100 de milioane de lei, în contul căruia clădirea a fost gajată în 2019 la compania de creditare nebancară „Victoria Leasing and Finance”, deținută de soția lui Andronachi, Nadejda, și care recent și-a schimbat denumirea în „Expert Leasing & Finance” SRL.

Pe 30 septembrie 2021, pe clădire a fost pus sechestru. Potrivit Procuraturii Generale, măsura a fost luată în cadrul dosarului denumit generic „frauda bancară” și vizează fosta companie a lui Plahotniuc, „Finpar Invest”, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Plahotniuc. În prezent, imobilul se află în proprietatea firmei „Concept Real Imobil”, fondată în 2018 de „Finpar Invest”, dar care se află astăzi în portofoliul unei companii off-shore „EASTERN HOLDINGS LIMITED” din Gibraltar, cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut conectat la gigantul energetic „Gazprom”. Așadar, oficial imobilul nu mai are nici o tangență cu vreo companie implicată în „furtul miliardului” de dolari. Astfel, Andronachi va ocoli sechestrul impus de oamenii legii, reușind să valorifice încă un activ al oligarhului, susțin sursele.

Am încercat să-l contactăm pe Ghenadie Catlabuga în repetate rânduri. Deși ne-a citit mesajul, acesta nu ne-a răspuns pentru o reacție. I-am întrebat pe paznicii de la fostul sediu al oligarhului Plahotniuc dacă potențialii cumpărători au fost deja la fața locului pentru a aprecia valoarea imobilului.

Clădirea GBC de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc. Este vorba de un imobil luxos compus din două clădiri: cea principală are șapte etaje, o suprafață totală de peste 5.200 de metri pătrați, iar cea secundară – două etaje de aproximativ 300 de metri pătrați.

La intersecția anilor 2017-2018, Plahotniuc s-a mutat în noul sediu de lux al PD din centrul Chișinăului, fiind urmat de mai multe organizaţii pe care le-a fondat, inclusiv Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și Fundaţia „Edelweiss”. Odată cu fuga lui Plahotniuc din țară în 2019, centrul de afaceri a rămas pustiu.

Vezi aici video.

Noutăţile partenerilor

comentarii: