(video) Ceaus, dezvăluiri în premieră despre răpirea sa din Chișinău: M-au bătut la cap și rinichi, iar când am vrut să mă eliberez, mi-au pus o injecție

Judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus povestește la aproape un an de când a fost răpit din centrul Chișinăului de reprezentanți ai serviciilor speciale ale Ucrainei. „M-au pus pe podea și un alt bărbat s-a așezat pe capul meu și m-a ținut. Când am încercat să ies de sub ea, m-a lovit la spate și la rinichi”, a declarat Ceaus într-un interviu oferit unui deputat din partidul fostului președinte, Petro Poroșenko.

Foto: UNIMEDIA

„M-au pus pe podea și un alt bărbat s-a așezat pe capul meu și m-a ținut. Când am încercat să ies de sub ea, m-a lovit la spate, la rinichi. A durat 20-30 minute. Apoi, în afara orașului, m-au băgat într-o „dubiță”, mi-au făcut o injecție, mi-au dezlegat brațele și picioarele și mașina a pornit… Am mers vreo două ore, poate o oră și jumătate. I-am întrebat încotro ne îndreptăm: România sau regiunea transnistreană? Au spus că mergem în România. Încercam să scap, iar când mă mișcam, m-au lovit în cap. Și când am început să-mi eliberez mâinile, mi-au mai făcut o injecție”, a declarat Ceaus.

Judecătorul a mai povestit cum i-a fost adusă o foaie cu întrebări și i-au cerut să-și amintească ce răspuns ar trebui dat: „Au adus deja întrebări tipărite pe foi albe de hârtie și au fost multe întrebări, până la 100. Fiecare întrebare trebuia bifată cu da sau nu. Odata au schimbat putin intrebarea… A treia oara au adus-o fără semne și mi-au spus: „Acum iți amintești unde plus si unde minus”. Acum, fără ele, în videoclip, ai citit întrebările și spui „Da” și scrii.

Fostul judecător Nicolae Ceaus, răpit la Chișinău în luna aprilie, s-ar afla în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei, scrie presa din țara vecină. Avocatul lui Ceaus, Rotislav Kraveț, a confirmat că clientul său este transportat la Kiev. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat ieri că reprezentanții Serviciului nu au luat legătura cu aceștia și au cerut ca Ceaus să fie în custodia lor, scrie strana.ua. Tot ieri seara, reprezentanții Biroului s-au deplasat la sediul Serviciului, unde s-ar afla Ceaus. Sursa scrie că „aceștia nu îl pot împărți pe fostul judecător”.

Fostul judecător Nicoale Ceaus ar fi fost găsit într-un sat din Ucraina. Într-o postare publicat pe canalul de Telegram, Index, acesta apare îmbrăcat în șorți într-un birou. Potrivit autorului postării, Ceaus „ar fi declarat oamenilor legii pe care i-a întâlnit că a fost răpit de persoane necunoscute”. Solicitat pentru o reacție, avocatul judecătorului, Iulian Balan, a declarat pentru UNIMEDIA că „de trei 3 luni s-a presupus că va apărea într-o astfel de manieră”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus. Acesta s-ar afla acum pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

Periodic, Ceaus postează filmulețe pe un canal de telegram în care povestește că nu ar fi fost răpit și se simte bine. „Americanii o salvează pe Sandu. Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care afirmă că răpirea lui Ceaus este o înțelegere dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.



Pub