(video) Fosta judecătoare Lilia Vasilevici, din nou cu plângere la CSP, pe ex-procurorul de Chișinău Ivan Diacov: Nu mă pot realiza ca jurist

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit, astăzi, în ședință. Pe ordinea de zi au figurat 11 subiecte, printre care și demersul Procurorului General interimar privind raporturile juridice de muncă ale lui Ruslan Popov, dar și cel cu privire la suspendarea din funcție a procurorului Vladislav Căruceru.

Foto: UNIMEDIA

update 13:56 Membrul CSM Andrei Roșca: Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Legii cu privire la Procuratură, funcțiile la transfer urmează a fi supinite prin concurs. Astfel, lista este publicată pe site, actualizată la data de 10 februarie, iar pentru transfer au fost selectate următoarele funcții:

- procuror în Procuratura mun. Chișinău - 5 funcții,

- procuror în Procuratura de circumscripție Cahul - o funcție,

- procuror în Procuratura Anenii Noi - o funcție,

procuror în Procuratura rn. Strășeni - 2 funcții,

Pentru transfer se propune termenul de o lună, până la data de 10 martie.

Un alt concurs se anunță pentru absolvenții Institutului Național al Justiției, pentru următoarele funcții:

procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, oficiul Ceadîr Lunga - o funcție,

procuror în Procuratura mun. Bălți - 2 funcții,

procuror în Procuratura rn. Basarabeasca - o funcție,

procuror în Procuratura rn. Criuleni - o funcție,

procuror în Procuratura Drochia - o funcție,

procuror în Procuratura Fălești - o funcție,

procuror în Procuratura Glodeni - o funcție,

procuror în Procuratura Leova - o funcție,

- procuror în Procuratura Ocnița - o funcție,

procuror în Procuratura Rezina - o funcție,

procuror în Procuratura Rîșcani - o funcție,

procuror în Procuratura Strășeni - o funcție,

- procuror în Procuratura Taraclia - 2 funcții,

- procuror în Procuratura Ungheni - o funcție.

update 13:50 CSP a examinat contestația împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-61/2020 din 26.11.2021 (procuror O.Iachimovschi). Subiectul a fost examinat în ședință închisă. După deliberarea în ședință închisă, președinta CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că examinarea subiectului se amână pentru săptămâna viitoare, cu citarea persoanelor implicate în procedura disciplinară.

update 13:40 CSP a examinat contestația depusă de SRL „AgroVitaComerț”, Casa de Comerț „Vita” SRL, SRL „Utilajcom”, SRL „ViriumGrup”, în calitate de creditori ai ÎM „Dionysos – Mereni”, împotriva Hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-73/19 din 18.10.2019 (procuror A.Gaina). Procurorul respectiv nu a fost prezent la ședință. Acesta a anunțat că se afă în concediu de odihnă și revine în țară după data de 20 februarie, motiv pentru care ședința a fost amânată.

update 13:20 CSP a hotărât se respingă drept inadmisibilă adresarea Liliei Vasilevici, hotărârea urmând a fi publicată pe pagina web oficială a CSP și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, a Curtea de Apel Chișinău.

update 12:35 Membrii CSP au revenit în ședință și examinează adresările Liliei Vasilevici. Svetlana Balmoș, membră a CSP: Doamna Lilia Vasilevici s-a adresat la CSP la 23 noiembrie 2021. În sesizare se menționează, printre altele, că dumneaei a fost exclusă din sistemul judecătoresc în rezultatul unor expuneri publice de către ex-procurorul mun. Chișinău, Ivan Diacov. Întru apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, Lilia Vasilevici susține că a sesizat CSP și PG, de la care a primit răspunsurile a 20 februarie 2015 și la 18 mai 2015, care au infromat-o că în privința procurorului Ivan Diacov a fost efectuat un control de serviciu, iar în rezultat, ultimul a fost atenționat referitor la respectarea regimului de restricții, impus procurorilor prin lege. Lilia Vasilevici mai susține că la 30 decembrie 2019 a depus la aparatul CSP o cerere prealabilă cu soicitarea de a se emite un act adminstrativ referitor la afirmațiile lui Ivan Diacov expuse public, ce vizau activitatea sa în calitate de magistrat și dumneaei a mai solicitat recunoașterea încălcării drepturilor fundamentale, prevăzute la art. 21, 28, 43 din Constituție, art.6, parageaf 2, art.8, paragrafele 1, 2 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului ori încălcarea dreptului la respectarea prezumției de nevinovăție, dreptul a viața privată de familie, dreptul la libertatea muncii și pensie specială, cu emiterea unui act administrativ în acest sens. De asemenea, a mai solicitat compensarea prejudiciului suportat în mărimea salariului judecătorului, calculat în urma restabilirii efective a drepturilor, compensarea prejudiciului moral și desemnarea unui reprezentant al CSP și participarea acestuia la judecarea cauzei în fond. La sesizare, Vasilevici a prezentat copia cererii prealabile din 30 decembrie 2019,copia cererii de chemare în judecată, în procedura contenciosului administrativ din 28 februarie 2020 și solicită examinarea acesteia.

update 12:15 Membrii CSP au luat o pauză de 10 minute.

update 12:14 Angela Motuzoc: CSP a hotărât a respinge contestația doamnei Nadejda Murzacoi împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-102/2021 din 10.12.2021 și a menține hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică sub același număr. De asemenea, CSP a hotărât a respinge contestația doamnei Nadejda Murzacoi împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-103/2021 din 10.12.2021 și a menține hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică sub același număr. Ambele hotărâri vor fi publicate pe pagina web a CSP.

update 11:40 CSP examinează contestația înaintată de Nadejda Murzacoi, împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-102/2021 din 10.12.2021.

update 11:35 Angela Motuzoc: CSP, cu majoritatea voturilor, a hotărât să-și exprime acordul pentru modificarea structurii Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și procuraturilor teritoriale, conform anexei. Se transmite prezenta hotărâre Procurorului General interimar, pentru emiterea actelor și organizarea procedurilor administrative corespunzătoare, cu respectarea garanțiilor ce decurg din reglementările normative privind managementul resurselor umane. Sunt și două opinii separate.

update 11:19 CSP examinează demersul de modificare a structurii Procuraturii.

update 11:16 Angela Motuzoc: S-a hotărât de a relua examinarea acestui subiect și amânarea pentru altă ședință, pe 17 februarie la ora 10.00 a subiectului, dat fiind faptul că au apărut mai multe întrebări ce urmează să fie adresate. Totodată, s-a discutat asupra oferirii timpului, pentru a opta pentru funcțiile care sunt libere.

Ruslan Popov: Prima dată, lista respectivă a fost publicată pe 10 decembrie. Până atunci nu a existat, nu am avut nicio posibilitate să aleg. După 10 decembrie nu a fost revizuită și actualizată lista, astfel că nu știu ce funcții vacante sunt. Aș vrea ca până a mă pronunța asupra respectivului subiect să am acces la toată informația cu referire la toate funcțiile vacante care există pe întreg sistemul organelor Procuraturii, inclusiv cele din cadrul Procuraturii Generale. Rog să primesc această informație și o zi, două trei să mă decid.

update 10:30 CSP decide soarta adjunctului suspendat al lui Alexandr Stoianoglo, Ruslan Popov. Procurorul General interimar, Dumitru Robu, cere încetarea raporturilor de serviciu dintre Procuratură și Ruslan Popov, din motiv că acesta, în termenul stabilit de legislație, nu și-a exprimat poziția cu privire la ocuparea unei alte funcții vacante, după suspendarea sa din funcția de adjunct al Procurorului General.

update 10:14 Membrii CSP au votat amânarea subiectului 3 (demersul de suspendare din funcție a procurorului Vladislav Căruceru) și subiectului 6 (adresarea Nadejdei Murzacoi privind dezacordul cu emiterea unor acte administrative) de pe ordinea de zi.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:


Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi.


Pub