Ruslan Popov, pus să aleagă între demisie și altă funcție: Și dacă Stoianoglo este restabilit? Sau deja ați pus cruce pe el?

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a cerut Consiliului Superior al Procurorilor încetarea raporturilor de serviciu cu adjunctul suspendat al lui Alexandr Stoianoglo, Ruslan Popov, din motiv că acesta, în termenul stabilit de legislație, nu și-a exprimat poziția cu privire la ocuparea unei alte funcții vacante, după suspendarea sa, în octombrie 2021. CSP a amânat însă, examinarea demersului, pentru a-i oferi timp lui Popov să facă cunoștință cu lista funcțiilor vacante și să decidă daca alege una dintre acestea.

Foto: captura ecran

Dumitru Robu susține că procurorul șef, odată suspendat din funcție, își alege o altă funcție vacantă, altele decât cele de conducere, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat în termenul indicat de lege și nici nu a ocupat o altă funcție de conducere, în baza concursului, raporturile de activitate cu acesta urmează a fi încetate.

„Domnul Ruslan Popov, adjunctul PG suspendat, nu și-a exprimat până astăzi, 10 februarie, în scris opțiunea”, a precizat Robu.

Pe de altă parte, Ruslan Popov consideră că legea a fost interpretată greșit în raport cu el: „Fiecare jursit are dreptul de a avea propria lui poziție de a interpeta legislația. Modul în care este abordată speța și interpetată legea în raport cu mine este unul incorect. Eu până astăzi mă aflu sub măsură preventivă.

Nu văd posibilitatea prin care aș fi putut alege o altă funcție, atât timp cât de pe 9 octombrie am fost sub urmărire penală, sub măsură preventivă, până astăzi. Nici mandatul Procurorului General nu este încetat, nici al meu ca adjunct al PG nu este încetat, mandatul meu nu putea să înceteze odată cu numirea adjuncților Procurorului General interimar. Dacă așa consideră PG interimar, e dreptul lui, dacă așa consideră și CSP, adoptați o decizie, o să vedem ce va spune instanța de judecată. Nu am nicio pică pe voi”.

„În mod normal, Procurorul General interimar ar fi putut anunța că uite, sunt atâtea funcții și puteți alege una dintre ele, fără concurs. Imaginați-vă că procurorul general este restabilit în funcție, ce se întâmplă, sau deja ați pus cruce pe Stoianoglo? Este o variantă ipotetică posibilă”, a mai adăugat Popov.

Întrebat dacă la moment ar fi de acord să opteze pentru una dintre funcțiile vacante în cadrul Procuraturii, acesta a răspuns: „Bine, o să accept orice funcție care va fi, îmi închipui că și aici va fi un joc, la Basarabeasca sau în altă parte, dar asta nu înseamnă că nu voi contesta ulterior decizia”.

După examinarea cu ușile închise, CSP a decis amânarea subiectului respectiv pentru ședința din 17 februarie, „dat fiind faptul că au apărut mai multe întrebări ce urmează să fie adresate. Totodată, s-a discutat asupra oferirii timpului, pentru a opta pentru funcțiile care sunt libere”.


Pub