Jurist, după ce s-a dat start procedurii de pre-vetting, doar cu votul PAS: „Încercarea de a schimba lucrurile în justiție va eșua, căci reforma nu e posibilă fără consens larg”

„Cel mai probabil, eforturile de a-i determina să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens a eșuat, iar asta înseamnă că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua”. Astfel a comentat juristul Nicolae Eșanu, proiectul prin care s-a dat undă verde evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP, doar cu votul PAS, după ce BCS a părăsit sala în semn de protest, iar Partidul Șor, repetat a boicotat ședința.

Foto: UNIMEDIA
„Urmăresc cu tristețe evenimentele legate de proiectul de lege privind evaluarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procuraturii. Și cu regret constat că, cel mai probabil, eforturile de a-i determina pe protagoniști să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens au eșuat. Iar asta înseamnă, că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua. Căci reforma justiției (ca și orice altă reformă majoră de altfel) nu este posibilă fără un consens larg”, a scris Eșanu.

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații PAS au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților.

Deputații BCS au părăsit sala Parlamentului în semn de protest. Aceștia erau nemulțumiți de includerea în ordinea de zi a proiectului privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative. „Conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și mai trebuie discutat. In situația când insistați în ciuda avizului de la Veneția, noi părăsim sala”, a spus Vlad Batrîncea. Ulterior în discuție a intervenit Olesea Stamate, cu precizări.


Pub