Șeful CNA, fost membru și finanțator al partidului lui Leancă. Stamate: El s-a retras, când a aflat despre activitatea dubioasă a liderului

„Nu este o problemă trecutul politic al noului șef CNA, care a fost membru în partidul condus de Iurie Leancă”, a declarat președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate la Secretele Puterii, de la JurnalTV.

Foto: UNIMEDIA

„Despre preferințele politice ale domnului Rusu cred că este cazul să întrebați pe dumnealui, dar din câte cunosc eu despre tot traseul profesional și politic al domnului Rusu atunci când au fost cunoscute anumite detalii cu privire la activitatea dubioasă a acelui partid știu că domnul s-a retras din activitate, deci a fost pe o perioadă relativ scurtă de timp în acel partid și nu cred că acesta este un criteriu care ne permite să judecăm despre profesionalismul dumnealui.

Eu îl cunosc pe Iulian Rusu de mulți ani și îl cunosc drept un profesionist, drept o persoană care este integră. Eu nu îmi pot imagina că domnul Rusu la un moment dat ar putea să joace după anumite interese sau să se implice în anumite scheme de corupție”, a menționat Olesea Stamate.

CNA are o nouă conducere. Iulian Rusu a fost desemnat șef al Centrului cu votul a 57 de deputați.

CNA a rămas fără conducerea în luna noiembrie 2021. Ruslan Flocea cu votul a 55 de deputați PAS.

Mai devreme, PAS a modificat legea astfel ca noul șef să fie numit fără concurs. Acesta este numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

CNA a criticat proiectul de lege, menționând că „nu corespunde interesului public general și contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței”.


Pub