Stamate, mesaj pentru Esaulenco, după notele contradictorii despre Musteață: „Îndemn conducerea SIS să fie vigilentă și să trateze cu atenție ce emite”

Președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, declară că și Sistemul de Informații și Securitate necesită a fi reformat, la fel ca și sistemul judecătoresc, iar în contextul în care aceeași instituție a emis două note care se bat cap în cap, în privința lui Dorel Musteață, aceasta a îndemnat conducerea instituției „să fie vigilentă și să trateze cu atenție” actele pe care le emite către alte autorități. „Am văzut pe parcursul timpului diverse note, care veneau să descalifice anumiți candidați la anumite concursuri publice, cumva emise targetat sau în mod intenționat, probabil, de către SIS, pentru a discredita candidatul respectiv”, a declarat Stamate, în cadrul emisiunii Secretele Puterii, de la Jurnal TV.

Foto: colaj

„Cum explicați faptul că SIS, atunci când Dorel Musteață era oarecum incomod guvernării, a dat anumite informații la Procuratură, iar atunci când Musteață nu mai este comod guvernării, întoarce practic la 180 de grade totul și spune că s-a greșit cu acele informații, dar nici „ne cerem scuze” nu a scris domnul Esaulenco. Ce fel de instituție este aceasta și ce fel de șef de instituție care în 2020 îl distruge practic pe un judecător cu o notă informativă și un an jumătate mai târziu spune că, de fapt, a greșit?”, a întrebat prezentatorul.

„Din păcate, nici SIS, la fel ca și sistemul justiției, nu este o structură reformată. Deci, abia urmează această structură să fie reformată și este greu să dai apreciere notelor care vin de la SIS, deoarece am văzut pe parcursul timpului diverse note, nu doar în privința domnului Musteață, ci note care veneau să descalifice anumiți candidați la anumite concursuri publice, cumva emise targetat sau în mod intenționat, probabil, de către SIS, pentru a discredita candidatul respectiv, ca să nu poată fi admis la concurs. Deci, asemenea situații sunt discutabile și eu vreau cu tot dinadinsul ca ele să nu se repete”, a declarat președinta Comisiei juridice a Parlamentului.

„Înțeleg că există o masă de informații despre o persoană X și în contextul potrivit se folosește o parte din informații și se prezintă, într-un alt context – o altă parte, dar acesta nu este modul în care ar trebui să procedeze o structură ca SIS și îndemn conducerea acestei structuri să fie vigilentă și să trateze cu atenție acele note pe care le emite către alte autorități”, a mai adăugat Stamate.


Președinta Comisiei juridice a Parlamentului susține că nu au existat motive pentru a refuza numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar faptul că a activat în perioada lui Plahotniuc nu este un argument. „În perioada în care Republica Moldova a fost subminată de sistemul lui Plahotniuc, în sistemul public și în justiție au lucrat mulți oameni. Doar acest simplu fapt nu este un temei pentru a-i descalifica din start. Au lucrat și judecători în sistemul de justiție, au lucrat funcționari publici în ministere în perioada lui Plahontiuc și în momentul în care acești oameni au făcut tot ce le stă în puteri să respecte legea și nu sunt probe pentru a demonstra contrariul, fain”, a declarat Olesea Stamate.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție la începutul lunii noiembrie, 2021. Parlamentul a susținut candidatura acestuia cu 52 de voturi.

Asta după ce Comisia juridică a avizat candidatura lui Dorel Musteață. Pasul a fost criticat de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov, dar și de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public. Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi din Blocul ACUM, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco.

Și Alexandr Slusari a criticat numirea lui Dorel Musteață la Curtea Supremă de Justiție. „Ce facem cu faptele care spun că Dorel Musteață a fost adus de anturajul lui Plahotniuc în CSM în perioada când sistemul judecătoresc a fost capturat, că el nu a lucrat nicio zi la judecătoria Chișinău, că a votat ca Poalelungi să devină șef la Curtea Supremă de Justiție și judecător la Curtea Constituțională, ca Gurin să fie judecător la CC, iar Ion Druță să fie succesorul lui Poalelungi la CSJ? Acestea nu sunt filtre suficiente pentru deputați? Oare aleșii poporului nu cunoșteau despre actul de constatare din ANI pe domnul Musteață? Oare Olesea Stamate nu a primit de la serviciile secrete info despre contribuția financiară a lui Damir la procurarea unui apartament de către Dorel Musteață? Era cazul să-l avansați pe acest judecător pentru evaluarea ulterioară?”, scria atunci Slusari.

Totodată, fostul deputat al Platformei DA a publicat un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață procura. în 2017, tocmai două apartamente în centru capitalei, cu puțin peste 40 mii euro”. „Din ultima declarație de avere a „reformatorului” justiției puteți afla că dânsul are în proprietate un apartament de lux, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, pe care l-a primit drept donație, în 2019, de la o rudă. Dânsul zice că este de la soacră. Solicit ca domnul Musteață să explice conținutul acestui document, iar pentru organele abilitate sunt gata să prezint actul respectiv cu adresele apartamentelor”, menționa Slusari.

Peste câteva zile, Alexandr Slusari publica, pe Facebook, „un fragment din nota informativă, pe care unul din serviciile speciale a emis-o în adresa conducerii țării”. „Se scrie despre contribuția „modestă” de 13590 euro a lui Dorin Damir la procurarea apartamentului pentru fidelizarea unui judecător, care acum este speranța guvernării în reformarea justiției”, menționa fostul deputat, referindu-se la Dorel Musteață.

La rândul său, președintele interimar al CSM a respins acuzațiile aduse, precum că cea de-a treia rată a unuia dintre apartamentele pe care Musteață le-ar fi cumpărat în 2017 de la Basconslux ar fi fost achitată de către președintele FEA, Dorin Damir, aflat în detenție.

La 23 noiembrie, Alexandr Slusari a publicat „nota informativă de la SIS pe numele lui Dorel Musteață și al Ninei Cernat”. „Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba... Aștept reacția la aceasta notă informativă și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ”, a precizat ex-deputatul.

La 24 noiembrie, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat autenticitatea documentului se re referă la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat. Documentul a fost remis către Procuratura Generală, „pentru verificările de rigoare”.

Totodată, conducerea SIS a dispus un control intern, „pentru a stabili cauza și circumstanțele în care nota informativă din 28 ianuarie 2020, cu privire la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat a fost trimită unor persoane terțe, dar și condițiile care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise”.

„A fost stabilit faptul, că informația primară, prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil”, se menționat în comunicatul SIS.

La 25 noiembrie, Procuratura Anticorupție informa că, a fost sesizată de către Procuratura Generală în vederea examinării circumstanțelor expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate, în privința magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat.

La 1 decembrie, Platforma DA anunța că va depune un denunț oficial la Procuratura Generală, în care solicită autorităților abilitate investigarea faptelor ce sunt imputate celor 2 magistrați în nota SIS. Formațiunea cere anchetarea magistraților prin prisma art.330 indice 2 din Codul Penal al RM, care se referă la îmbogățirea ilicită.

Totodată, Alexandr Slusari declara că magistratul Dorel Musteață ar fi depus o plângere la Procuratura Generală, pe numele lui și al președintelui interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău. „În perioada lui Plahotniuc dosarul penal pe mine și pe colegii mei a fost fabricat la trei ani după capturarea statului, iată că nici 4 luni nu au trecut din timpurile bune și riscăm să fim anchetați penal pe loc gol la cererea celuia, care a contribuit semnificativ la capturarea justiției”, menționa fostul deputat.


Pub