Spînu speră că Gazprom nu va trimite o nouă scrisoare, până pe 20 februarie: Moldovagaz ar trebui să fie capabilă să-și achite nota de plată

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, speră că Moldovagaz va reuși să plătească la timp Gazpromului pentru gazul natural consumat în ianuarie și avansul pentru prima jumătate a lunii februarie și că nu va urma o scrisoare din partea concernului rus, pe data de 20. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia neagră, de la tv8.

Foto: Fcaebook/ Andrei Spînu

Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la o nouă scrisoare din partea Gazprom și noi amenințări că ne sistează gazul, Andrei Spînu a menționat: „Nu ar trebui să fie, pentru că Moldovagaz ar trebui să fie capabilă să-și achite nota de plată. Chiar astăzi am discutat, în zilele viitoare vor închide plata pentru luna ianuarie și urmează avansul pentru luna februarie”.

Ministrul consideră că suma necesară va fi acumulată din banii plătiți de cetățeni și agenții economici pentru facturi: „Facturile pentru consumatorii casnici abia astăzi este prima zi când au fost eliberate, iar pentru agenții economici - după data de 5. Practic suntem în perioada în care se vor acumula plăți. Mai exact vom ști la începutul săptămânii viitoare care este situația, dar din informația pe care o dețin, nu ar trebui să fie probleme până la data de 20”.

„Au fost plătite compensațiile în avans ținând cont de tariful vechi, dar prin CSE, aceste compensații au fost crescute, odată cu creșterea tarifelor”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Spînu a declarat că autoritățile caută și alte soluții alternative: „Suntem în continuă căutare de alternative, inclusiv lucrăm la modificări la Legea gazului, ca să putem face rezerve și să nu mai fim în situația de a fi amenințați cu deconectarea gazului în fiecare lună”.

La întrebarea „Ce succese aveți în căutarea de alternative?”, ministrul a răspuns: „Succesele depind foarte mult și de conjunctura europeană, or, această criză a gazelor nu este criza RM, este o criză cel puțin europeană, dacă nu globală. Atâta timp cât criza va ajunge să fie rezolvată la nivel european, evident că și alternativele vor fi mai multe”.


Pub