10 cărți care ne fac să uităm de singurătate de Ziua Îndrăgostiților

Au mai rămas doar câteva zile și mulți vor sărbători Ziua Îndrăgostiților, iar mai apoi Dragobetele. Ne-am propus, împreună cu cei de la Cărturești Chișinău, să facem o listă cu zece volume care să-ți creeze buna dispoziție și să te facă să te simți împlinit/ă. Cât de ironic n-ar suna, dar astăzi răscolim prin cărțile și revistele care vorbesc despre singurătate și partea adesea pozitivă a acesteia. Deci, să începem!

Acest articol este realizat în colaborare cu Librăria Cărturești. Ne propunem să facem lunar câte o listă de cărți pe care merită să le citești. Îți facem poftă de lectură. Descoperim lumea cărților împreună!

1. Prima carte care ne-a făcut cu ochiul este Orașul solitar, semnată de scriitoarea engleză Olivia Laing. Aceasta este cartea care a scos-o din anonimat, în care a vorbit într-un mod absolut minunat despre singurătate și cum ne putem doza resursele interioare pentru a-i face față. Fiecare dintre noi, fără să știe, este proprietarul mai multor insule izolate pe care ne adunăm și construim sentimentele, cărămidă cu cărămidă. Un astfel de loc, la care adesea ne întoarcem când ne este trist, dar și când ne simțim minunat, este insula pe care am adăpostit singurătatea. „Orașul solitar” este un roman ușor filosofic despre o tânără care s-a mutat în New York după ce s-a despărțit de iubitul său. În  fiecare dimineață și seară gustă din această singurătate, explorând orașul, astfel descoperindu-se pe ea însăși. „Poți fi singur oriunde, dar orașul în care te înconjoară milioane de oameni te face să cazi în plasa unui fel aparte de singurătate”, scrie autoarea și nu văd de ce nu am fi de acord cu această frază. 

2. A doua carte pe care am selectat-o te va face să râzi în hohote, să-ți iei o pauză și apoi să revii. „O fi bun de ceva?” de Jerry Seinfeld este o carte/scenariu pentru un stand-up comedy. Seinfeld este actor, scenograf, producător de film american și scriitor. Cu siguranță că ai vizionat sau ai auzit de sitcomul Seinfeld, în care a jucat o caricatură a propriei sale persoane, rol pentru care a primit Globul de aur în 1994. Autorul a participat și ca producător al acestui serial, împreună cu prietenul său Larry David. Ulterior, ani la rând, a ieșit în fața publicului în calitate de comediant, relatând despre lucrurile evidente care, de cele mai multe ori, ne scapă. 

„O fi bun de ceva?” este un scenariu savuros de stand-upuri pe care le-a jucat. Le-a aranjat cu grijă în fiecare capitol și pagină, ca să-ți fie mai ușor să descoperi un comediant care învață cum să devină mai subtil și să facă glume delicios de bune. Iar dacă Jerry chiar este bun, urmează să decizi tu.  

3. Singurătatea știe cum să-ți atingă corzile cele mai sensibile, să te inhibe și să te transforme într-un melancolic incurabil, care nu mai poate să se ridice și să pășească sigur în necunoscut. Totuși, Stephane Garnier a încercat să găsească o soluție care să te ajute să te faci bine și să te dezvolți. „Cum să devii pisică în 30 de zile” este un ghid practic, cu pași concreți pe care trebuie doar să-i respecți. Ce legătură au pisicile cu singurătatea și cu felul în care te simți? Autorul de romane, eseuri și dezvoltator de concepte a decis să scrie o carte de dezvoltare per­sonală diferită de toate celelalte. Și-a urmărit pisica și a avut o revelație, observând cât de liberă, calmă, atentă, prudentă, elegantă, carismatică, independentă, mândră și autonomă este ea. Are atât de multe calități, încât tot ce ai de făcut este să te lași inspirat de această felină. 

4. Ești singur și în căutarea unei persoane potrivite aproape de tine? Ți-e dor de o îmbrățișare și de discuții lungi și captivante la miez de noapte? Citește „Cum să nu mori singur” care este scrisă de Logan Ury, specializată în știința comportamentală, și descoperă cât de ușor este să-ți găsești a doua jumătate. Nu e nevoie de talente ascunse, ci doar de niște abilități ce pot fi dobândite de fiecare dintre noi. Crearea unei relații presupune multă muncă de zi cu zi și toate aceste lucruri se învață. 

5. Ce ar putea fi mai plăcut în ultima lună de iarnă decât să te înfofolești într-o plapumă groasă și să faci călătorii virtuale prin orașele scriitorilor români? Poate anume pentru asta există „Cartea orașelor”, o colecție de proză scurtă, coordonată de Andreea Răsuceanu. Aici îl descoperi și pe timidul, ușor morocănosul Chișinău al Tatianei Țîbuleac.

6.Dezumanizat” este romanul semnat de Osamu Dazai care reprezintă o mărturisire a faptului că ai putea să greșești și să te împotmolești în rutina din care nu mai încerci să evadezi.

Cum este să ai impresia că prin mulțimea de oameni care mișună în jurul tău, te simți mai singur ca niciodată? Cum este să nu-i înțelegi pe ei și de ce acționează într-un fel sau altul? Osamu Dazai, unul dintre cei mai cunoscuți romancieri japonezi ai secolului XX, povestește viața aparent normală a unui bărbat, care, de fapt, se simte incapabil să înțeleagă ființele umane.

Încercările lui Oba Yozo de a se împăca cu lumea din jurul lui sunt descrise în trei jurnale, adunate în acest volum, în care povestește despre copilărie, adolescența care l-a făcut să se transformase într-un „clovn” doar pentru a-și masca înstrăinarea și, în cele din urmă, tentativa eșuată de a se sinucide când este deja un adult rătăcit în gânduri și neînțelegeri. Acesta este un roman destul de sumbru și încărcat, de aceea, înainte să te apuci să-l citești, pregătește-te emoțional să nu te lași ademenit în sumbritatea sa.

7. Îți plac rolurile jucate de renumitul actor american Will Smith? Dacă răspunsul este – Da! Atunci trebuie să mergi la librăria Cărturești și să cauți „Will. Will Smith cu Mark Manson”. Printre foile cu miros nemaipomenit de carte proaspăt scoasă de sub tipar vei descoperi multe secrete din viața reală a lui Will Smith. Aceasta este o autobiografie valoroasă în care îți va povesti despre lucruri pe care nu le-a mai spus în cadrul interviurilor sau talk-show-urilor. Grăbește-te!

8. Cei aproape doi ani de pandemie au adus la pachet multă izolare, singurătate și frici. Anume acesta este subiectul revistei de iarnă DOR. O mână de jurnaliști buni au discutat cu diferite personaje, experți și au răscolit prin cifre și date, ca să creeze adevărate povești jurnalistice care să te prindă și să-ți vindece rănile emoționale și să spulbere fricile care au devenit, acum, atât de comune. Poveștile vindecă și de foarte multe ori ne ajută să vedem lumina de la capătul holului interminabil!

9. Cu siguranță că ai citit sau măcar ai răsfoit o carte semnată de autorul a peste 20 de cărți motivaționale de succes, Alan H. Cohen. Acesta a devenit atât de popular și îndrăgit de oameni din lumea întreagă datorită stilului său aparte de a povesti, observa și de a crea o atmosferă unică în istoria pe care o construiește pagină cu pagină. În acest top, ne-am gândit să includem „Viața ca o țeapă. Mic tratat antiratare care conține 10 capitole despre cum să nu-ți irosești timpul pe oameni și pe lucruri care nu-ți fac bine. Acest volum este ca un curs în care înveți să descoperi frumusețea firii tale și să-ți construiești propriul univers din care să nu mai vrei să fugi.

 10. Iar volumul cu care am vrut să încheiem acest top este „Lucius Annaeus Seneca Viața, timpul și opera morală”, de Gheorghe Guțu. Seneca este unul dintre cei mai buni filosofi romani care contempla cum se scurge timpul printre degete, cât timp ne hrănim cu vicii și orgolii. „Îmi poți arăta pe cineva care să pună vreun preț pe timpul său, care să-și socotească durata zilei, care să înțeleagă că moare în fiecare zi? Tocmai într-asta greșim: privim moartea dinaintea noastră, numai că mare parte din ea este deja în spatele nostru. Moartea este stăpână pe viața care a trecut”, scria Seneca în una dintre operele sale. Inspirat de acest filosof, Gheorghe Guțu ne propune o autobiografie a lui Seneca și descrierea operelor lui.  

Sursa ilustrației: Alicja Pona

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.