(foto, video) Cum poți ajuta adăpostul pentru animale AOVA să treacă peste perioada dificilă în care se află

aova (2)
Foto: AOVA

Deși au fost salvați de primejdiile care îi înconjoară când sunt abandonați în pădure, pe străzi sau la gunoiște, cei 600 de câini și cele aproximativ 50 de pisici pe care le găzduiește adăpostul AOVA se confruntă zi de zi cu o serie de dificultăți cum ar fi insuficiența hranei, frigul și lipsa serviciilor medicale din cauza resurselor financiare insuficiente. Recent, lucrătorii din cadrul adăpostului, împreună cu fondatoarea acestuia, s-au ciocnit de o altă problemă – sunt nevoiți să părăsească terenul pe care este amplasat adăpostul AOVA.

# Fondarea adăpostului

De mai bine de 11 ani, adăpostul AOVA găzduiește animale salvate de voluntari sau chiar aduse de proprietarii acestora. În acest sens, ne-am propus să aflăm care este istoria din spatele acestei inițiative și am discutat cu una dintre voluntarele din cadrul adăpostului. Astfel, am aflat că adăpostul AOVA a fost fondat în anul 2010 de către Galina Cighir. Deși inițial nu a avut acest scop, lucrurile au mers de la sine. „Galina este o persoană care nu poate trece cu indiferență pe lângă un animal ce are nevoie de ajutor”, ne spune Cristina, voluntară, cea care ajută la menținerea contului de Instagram al adăpostului, unde sunt distribuite regulat fotografii și informații despre animăluțele care s-au refugiat în incinta adăpostului AOVA.

AOVA

Compasiunea pentru animalele neglijate, abandonate și tratate cu cruzime a făcut ca lucrurile să ajungă până aici. La moment, adăpostul întreține aproximativ 600 de câini și 50 de pisici, iar neajunsurile și problemele sunt foarte mari. Adăpostul supraviețuiește doar datorită oamenilor care donează și lucrătorilor care încă rezistă să lucreze în condiții extrem de grele, la –10 °C în pădure, fără apă și curent electric. Lucrătorii sunt remunerați din donații, în măsura posibilităților. „Mare noroc de un paznic și un muncitor care nu părăsesc adăpostul în caz că sunt perioade extrem de grele”, povestește voluntara.

# Activitatea adăpostului AOVA

Aproximativ 650 de animale se găsesc în prezent la adăpostul AOVA, în mare parte animalele sunt aduse de oameni sau sunt salvate de voluntari. „Abandonul este în creștere, în fiecare an tot mai multe animale ajung să fie abandonate. Oamenii nu-și sterilizează animalele, ulterior cățelușii mici ajung să fie abandonați în pădure sau în urna de gunoi, acolo unde nu mai au nicio șansă la viață. De aici și încep toate problemele, așa animalele ajung la adăpost, primim apeluri în fiecare zi. Apeluri sunt diferite, cele mai multe sunt de a oferi adăpost animalelor în primejdie sau în stare critică (fiind bolnave sau după accident), iar cele mai puține apeluri sunt de adopție, așa numărul de animale în adăpost continuă să fie în creștere”, explică voluntara.

AOVA

Este o situație foarte grea care împiedică buna funcționare a adăpostului. Susținerea autorităților lipsește complet, iar banii donați de oameni sunt cheltuiți pentru hrană, tratament și medicamente, achitarea lucrătorilor și situații neprevăzute. Voluntara cu care am discutat nu a ezitat să menționeze că tratamentele la clinicile veterinare sunt foarte scumpe și de multe ori nu există posibilitatea de a le achita, astfel, adăpostul mai are și datorii. De cele mai multe ori, oamenii donează hrană însă lipsa resurselor financiare este un impediment la planificarea acțiunilor pe viitor în cadrul adăpostului. Recent, a apărut o altă problemă care devine din ce în ce mai stresantă pentru lucrătorii de la AOVA. Sunt nevoiți să părăsească terenul pe care sunt amplasați. „Pe lângă toate adunate, acum suntem nevoiți să părăsim terenul, aici nu mai suntem bineveniți, terenul nu este al nostru. Aici nu avem curent, apă, iar în zilele ploioase este imposibil de ajuns cu mașina. Foarte mult ne-am dori sa plecăm, dar nu avem unde. Situația este destul de critică, ne este frică să ne imaginăm ce se poate întâmpla. Avem nevoie de un teren unde să construim un adăpost, timp nu avem foarte mult”, a declarat voluntara. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe detalii despre activitatea adăpostului AOVA, vă invităm să vizionați următorul filmuleț, unde fondatoarea acestuia povestește despre situația adăpostului.

# Cum putem ajuta?

Din păcate, nu toate animalele au fericita ocazie de a-și petrece viața în sânul unei familii iubitoare și grijulie. Animăluțele care se află într-o stare dificilă acum au nevoie de ajutor și este în puterile fiecăruia dintre noi să contribuim la redresarea situației în care se află acestea. „Avem nevoie de un teren unde să construim un adăpost, timp nu avem foarte mult. Oricât de mare și de neatins pare acest scop, este posibil. Oamenii sunt cei care ne pot ajuta, doar împreună putem reuși să colectăm suma necesară pentru construcția unui adăpost de animale”, ne spune voluntara.

Donațiile pentru construcția adăpostului se pot face pe:
# gofundme.com;
# card/MAIB: 5246 3900 7058 6241 – Galina Cighir;
# patreon.com;
# PayPal: [email protected];
# prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit în susținerea adăpostului la codul fiscal: 1010620002769.

AOVA

La final, voluntara pe nume Cristina, care a dorit să își păstreze anonimatul, a venit cu un mesaj pentru fiecare iubitor de animale: „Împreună putem face lucruri frumoase! Animalele au nevoie de compasiunea și afecțiunea noastră. Haideți să le oferim o viață mai bună, în siguranță. Avem nevoie de susținere, de multă susținere!”.

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente