sâmbătă, 27 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePerspectiva agricolă 2022. Analize planificate pentru recolte și profituri bune

Perspectiva agricolă 2022. Analize planificate pentru recolte și profituri bune

Recomandate

În 2021, am înregistrat recolte record cu mult peste așteptările fermierilor de la noi din țară, fiind înregistrat un maxim istoric pentru mai multe culturi.

Cheia pentru 2022 este să ne setăm corect așteptările de la bun început și să înțelegem bine contextul în care vor avea profit decent și vor reuși doar producătorii agricoli care se vor adapta noilor condiții de a face business.

Metodele de agricultură aplicate până acum nu vor mai genera un profit acceptabil și va fi nevoie de o reinventare a modelului de business pentru a evita risipa și consumul exagerat de îngrășăminte.

Acest sezon agricol ne va impune să analizăm o serie de indicatori și să înțelegem mai bine dinamica și zonele unde fermierii trebuie să îmbunătățească anumiți parametri din teren.

Vor fi puse în practică idei inovatoare, tehnologii, proiecte și parteneriate cu știință mai mult decât în alte vremuri.

Cunoașterea particularităților și posibilitățile terenurilor agricole prin analize de sol, cu o abordare multidisciplinară și echilibrată la aplicarea potrivită a elementelor nutritive.

Spre exemplu: cultura de rapiță este o mare consumătoare de calciu, floarea soarelui este tolerantă la un conținut mai redus al acestuia în sol.

Dacă solul este bogat în substanță organică, dar mai sărac în fosfor, este mai rațional să se cultive culturi ce au cerințe mari față de azot și mai scăzute față de fosfor, decât să se administreze cantități mari de îngrășăminte pentru a satisface cerința celor cu necesitate mare.

Solurile bogate în elemente nutritive, dar cu început de solonețizare pot fi valorificate eficient de multe specii rădăcinoase.

Acum trebuie doar să ne punem câteva întrebări, să facem analiza solului și să luăm anumite decizii.

Fermele de dimensiuni mici vor supravețui și prospera greu, având marje mici de profit și putere de negociere mai redusă comparativ cu cei care aplică metode de agricultură performantă, mai rapidă și mai eficientă.

Nimeni nu va crea vreodată condiții ideale pentru o anumită cultură, dar cel puțin se cercetează intens și se dezvoltă anumite tehnologii de fertilizare, provocând un interes fără precedent din partea fermierilor.

Startul greșit din acest an agricol va genera o diferență greu de recuperat pentru cei care vor funcționa după modelul clasic.

Pentru anul 2022 fermierii vor adopta o strategie cu un grad sporit de predictibilitate și vor întreprinde acțiuni care cu siguranță vor ajuta:

  • Efectuarea analizelor de sol pentru o utilizare mai rațională a terenurilor pe care le dețin;
  • Utilizarea activă a biostimulatorilor pentru o germinare efecientă a semințelor;
  • Aplicarea produselor speciale pentru o dezvoltare radiculară puternică și creșterea absorbției nutrienților.
  • Acordarea priorității îngrășămintelor în formă lichidă cu un grad de asimilare și o eficiență sporită;
  • Fertilizarea frecventă, dar în cantități mai mici, cu îngrășăminte foliare și prin fertigare pentru a crește randamentul de absorbție radiculară a elementelor;
  • Aplicarea produselor de protecție pentru evitarea și atenuarea stresului de orice natură;
  • Folosirea hibrizilor timpurii, cu o perioadă de vegetație scurtă, ce necesită cantități mai mici de fertilizanți, respectiv cheltuieli mai mici;
  • Respectarea cu strictețe a epocilor optime de semănat specifice fiecărei culturi cu monitorizarea pragului limitativ de temperaturi a solului.

Venind cu o experiență vastă și capacități de a valorifica oportunitățile fermierilor, Laboratorul Biolab TEST îi ajută constant și susținut pe producătorii agricoli, oferindu-le soluții de reducere a costurilor de producție.

Obiectivul de a reuși este unul comun, prin parteneriate sustenabile pe termen lung și adaptarea rapidă la noua realitate.

Laboratorul Biolab Test SRL vă invită la o colaborare reciproc avantajoasă pentru analize de apă și sol pe adresa: mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 –  Clădirea FPC Bioprotect.

Bioprotect
Bioprotecthttps://bioprotect.md
Înființată în anul 2003, compania Bioprotect a devenit un distribuitor important pe piața de inputuri agricole şi servicii necesare practicării agriculturii moderne și eficiente.

Citește și ›

Advertoriale