Negruța, despre acuzațiile Gazprom: Am decis să nu participăm la ședință, pentru ca acționarul majoritar să nu poată aproba decizii unilateral
Veaceslav Negruța, membru în Consiliul de administrație al Moldovagaz a venit cu precizări, după ce Gazprom a acuzat Guvernul RM de „abordare unilaterală” privind auditul datoriei Moldovagaz. Negruța a menționat că pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii „contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească” în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședință”.
Foto: UNIMEDIA
„Referitor la comunicatul emis de către SAP „Gazprom”, acționar majoritar al SA „Moldovagaz”, prin care este expusă poziția unilaterală a acestuia, precizez: 1. Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring-Finance” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”. 2. Sintagma „partea moldovenească” este utilizată în protocolul menționat de două ori, în ambele cazuri avându-se în vedere acționarul minoritar Statul Republica Moldova, adică Guvernul Republicii Moldova. 3. Respectiv, conform înțelegerilor ce rezultă din Protocol (punct 5) și în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, la 29 decembrie 2021 Guvernul a decis (HG 484) efectuarea auditului independent al datoriilor SA „Moldovagaz”. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit.

4. Ulterior, APP a inițiat procedurile de selectare a companiei de audit pentru efectuarea unui audit independent al datoriilor, cu publicarea anunțurilor necesare la nivel național și internațional. Informațiile enunțate mai sus, precum și poziția „părții moldovenești”, au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar din timp. 5. Totuși, acționarul majoritar a convocat unilateral, pentru data de 2 februarie 2022, o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor p. 5 din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind în competența „părții moldovenești”.

6. Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședință, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii. 7. Consider necesar de menționat că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv „Gazprom” și „Moldovagaz”. Iar caracterul independent al auditului datoriilor poate fi asigurat de „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova, conform Protocolului din 29.10.2021 și respectând cadrul legal”, a menționat Negruța.


Vicepremierul Andrei Spînu susține că SAP Gazpom, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor. Asta după ce ieri, Gazprom a acuzat Guvernul de „abordare unilaterală” privind auditul datoriei Moldovagaz, din cauza absenței reprezentanților Guvernului R. Moldova la ședința programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să fie coordonate abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”.

Ieri compania rusească „Gazprom” anunța că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să fie coordonate abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului R. Moldova.

Pe 12 ianuarie 2022, Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

În decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.

La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat proiectul privind efectuarea auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”), pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în pofida faptului că CNA a anunțat că a identificat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom. Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, se arată în raportul instituției.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a calificat drept „politică” decizia ca entitatea pe care o conduce să fie supusă auditului de către Curtea de Conturi, întrucât compania nu folosește bani publici, dar a precizat că este gata să execute legea.


Pub