(studiu) Slovacia, Turcia, Danemarca și altele. Top 14 țări în care moldovenii devin victime ale traficului de ființe umane

Trafic de ființe umane
Foto: depositphotos.com

Pe parcursul anului 2020 prin intermediul Echipelor Multidisciplinare au fost identificate și asistate 51 de victime ale Traficului de Ființe Umane (TFU), numărul fiind în scădere față de anii 2019 și 2018. În același timp și numărul prezumatelor victime ale TFU, identificate și asistate prin intermediul SNR, a fost în scădere și a constituit 32 persoane. Aceste date se regăsesc în studiul elaborat de Biroul Migrație și Azil, în perioada 2018-2020.

Componența victimelor TFU identificate în anul 2020 este în proporție de 80 la sută reprezentată de adulți (73 % femei și 27 % bărbați), copiii constituind 20 % din totalul acestora. În ceea ce privește componența prezumatelor victime ale TFU asistate (n.r. persoane care urmau să devină victime ale TFU) proporția adulților a fost de 19 %, a copiilor – de 81 %.

„Pandemia a diminuat în mod simțitor migrația internațională. Blocarea frontierelor, sistarea zborurilor și alte măsuri urgente de protecție a sănătății populației împotriva răspândirii infecției COVID-19, au determinat restrângerea sau sistarea temporară a activității companiilor din majoritatea sectoarelor economiei mondiale și naționale. Această situație critică a influențat în mod direct asupra metodelor clasice de recrutare utilizate de către traficanți. Sistarea traficului transfrontalier a contribuit la diminuarea cazurilor tuturor formelor de TFU”, se arată în studiu.

Conform datelor Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul MAI, în anul 2020, principalele țări de destinație pentru victimele adulte ale TFU, din zona UE au fost: Slovacia, cu cel mai mare număr, Portugalia, Lituania și Danemarca, iar din spațiul CSI: Federația Rusă și Ucraina; din Orientul mijlociu: Turcia.

Prin urmare, Slovacia, Portugalia, Lituania, Danemarca, Belgia, Ucraina, România și Germania sunt destinațiile în care moldovenii sunt aduși cu scopul de exploatare prin muncă.

Turcia, Franța, Italia, Grecia și Țările de Jos – cu scopul de exploatare sexuală.

Federația Rusă este singura țară indicată în studiu care înglobează toate trei forme de exploatare: sexuală, prin muncă și cerșetorie.

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente