‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleS-a scumpit carnea de pui. Producătorii cer implicarea statului ca să nu falimenteze

S-a scumpit carnea de pui. Producătorii cer implicarea statului ca să nu falimenteze

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultima perioadă scumpirile se țin lanț. Pe parcursul lunii ianuarie, majoritatea avicultorilor au scumpit carnea de pasăre cu 5-7%.

Contactat de Bani.md, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova (APAM), Eugeniu Voinițchi, a declarat că scumpirea vine în urma creșterii prețurilor la carburanți și gaz natural, ceea ce a condus la majorarea costului de producție.

„Costul de producție al cărnii s-a mărit cu 30-35% în urma scumpirii carburanților și gazului. Dacă până la scumpirea gazului pentru un kilogram de masă vie se cheltuia în jur de 2 lei pentru gaz, acum depășește 5 lei, ceea ce înseamnă o scumpire semnificativă”, a menționat Eugeniu Voinițchi.

Dacă statul nu va interveni cu măsuri de susținere a sectorului zootehnic, multe întreprinderi zootehnice ar putea falimenta.

„La moment, costul de producție depășește costul de vânzare. Sectorul producătorilor de carne și ouă lucrează în minus”, a mai spus Voinițchi.

În acest sens, producătorii de carne de pasăre, porc și iepure au solicitat o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai Ministerului Finanțelor.

Una dintre soluțiile propuse de președintele APAM ar fi eliminarea taxei pentru valoarea adăugată, măsură întreprinsă și în alte țări, cum ar fi Polonia.

„În Republica Moldova, TVA reprezintă 20%, ceea ce înseamnă o povară fiscală destul de complicată pentru sectorul zootehnic”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›