(video) Vameșii de la Leușeni, surprinși cum iau mită: Momentul în care ascund banii în buzunare și sub mese

Camerele de supraveghere a prins momentele când vameșii de la Leușeni iau mită. În imaginile video se vede cum vameșii iau banii direct din mâinile unor persoane care traversează frontiera sau din actele transmise la control, în care sunt ascunse bancnotele, și le pun în buzunare sau sub masă. Procurorii anticorupție au venit cu detalii noi despre perchezițiile de astăzi, 8 februarie. 

Foto:
Potrivit informațiilor, acțiunile de documentare au avut loc în perioada lunilor octombrie 2021 – februarie 2022, fiind vizați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul Punctului de trecere a frontierei de stat „Leușeni”, iar ca rezultat al măsurilor speciale de investigație, au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 de acțiuni de corupere (sumele primite variau între 10-200 euro), precum și 3 angajați ai SV al RM, pentru comiterea a 26 de acțiuni de corupere, (sumele primite variau între 50-200 euro). 

Acțiunile corupționale contracarate de către SPIA și PA au fost orientate în special pe următoarele categorii de persoane și paliere: de la transportatorii de pasageri și colete originari din Republica Moldova care nu dețin licență pentru prestarea acestor servicii, în scopul favorizării trecerii autovehiculelor fără control vamal, sau după caz efectuarea unui control superficial al autocamioanelor și autoturismelor încărcate cu mărfuri și colete, prin aparatul de scanare cu raze X-Ray; de la cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice, pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene, și respectiv, pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancțiuni pentru depășirea termenului de ședere în Uniunea Europeană; de la persoane fizice rezidente și nerezidente, pentru favorizarea trecerii frontierei de stat în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate telefoanele mobile, mijloace bănești și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.


Trei vameși și doi polițiști de frontieră au fost reținuți în urma perchezițiilor de astăzi de la Vama Leușeni. SPIA de comun cu procurorii Anticorupție, Direcția inspectare efectiv a IGPF al MAI și Direcția integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, au descins în această dimineață cu percheziții în birourile de serviciu a unor angajați ai IGPF și Serviciului Vamal din cadrul punctului de trecere a frontierei de stat „Leușeni”.

Acțiunile sunt declanșate în cadrul unei cauze penale, pornită conform elementelor infracțiunii prevăzute art. 324 alin. (2) lit. b) și art. 325 alin. (2) lit. b) Cod penal RM, pe faptul săvârșirii continue a unor acte de corupție de către angajații IGPF și SV.


Pub